• Directeur Marcel Teheux van het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven opende woensdag ondanks de lockdown de deuren van het museum.
• Directeur Marcel Teheux van het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven opende woensdag ondanks de lockdown de deuren van het museum. Foto: Stephan Tellier

Zilvermuseum luidt de noodklok en opent de deuren: ‘Langer dicht zijn, kan echt niet meer’

Algemeen 796 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven gooide woensdag de deuren open uit protest tegen de sluiting van cultuur en horeca. Met een ludieke ‘Shop till you drop-actie’ vroeg directeur Marcel Teheux aandacht voor de penibele situatie waarin het museum verkeert.

De protestactie duurde niet de hele dag. Twee boa’s sommeerden ’s middags in opdracht van burgemeester Cazemier de moedeloze Marcel Teheux het museum af te sluiten voor publiek. 

“Ik krijg aan niemand uitgelegd, dat het museum niet open mag,” vertelt Teheux. “Na de laatste persconferentie zonk de moed me in de schoenen. We hebben vorig jaar duizenden euro’s geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat belangstellenden op een veilige manier ons museum kunnen bezoeken. Het horecagedeelte is afgesloten en een reserveringssysteem zorgt voor een gespreid bezoek. Er is voldoende loopruimte en het aantal mensen dat we in verhouding met onze oppervlakte in vierkante meters kunnen herbergen overschrijdt nimmer het bezoekersaantal dat we normaal ontvangen. Ik word hier zo moedeloos van. De dag na de slechte mededeling van minister-president Rutte bevond ik mij op uitnodiging van een te openen galerie in een ruimte, die wel open mocht. Te bizar voor woorden.”

Corona houdt de wereld nu al bijna twee jaar in haar greep. In die periode was het museum aan het Kazerneplein twee keer een half jaar dicht. Door flink te bezuinigen en steun van de overheid konden de eindjes aan elkaar geknoopt worden. 

Geen brandhaarden
“Ik hoop echt dat na de aankomende persconferentie de versoepelingen ook gelden voor de musea en horeca,” vervolgt de museumdirecteur. “Musea zijn geen brandhaarden voor corona. Langer dicht zijn kan echt niet meer. Daarom staat op 27 januari de opening van de expositie ‘Het geheim van de smid’ gepland. We stellen allemaal unieke zilveren voorwerpen uit ons eigen depot tentoon. Er is geen geld om kunstwerken van andere musea te lenen. De transportkosten en dure verzekeringen kunnen we ook niet betalen.”

De museumdirecteur hoopt dat de actie, die landelijk opgezet was, de beleidsmakers aan het denken zet: “Wij staan klaar om de toeristen te ontvangen. Gelukkig kregen we van de handhaving de ruimte om ons punt te maken. Ik ben nog met de boa’s op de foto gegaan. Deze foto is niet voor publicatie, maar gaat in ons archief. Hopelijk niet als zwarte bladzijde.”

Wim Kroone

• Directeur Marcel Teheux van het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven opende woensdag ondanks de lockdown de deuren van het museum.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie