Boeren in de Krimpenerwaard gaan dinsdag protesteren.
Boeren in de Krimpenerwaard gaan dinsdag protesteren. Foto: wijntjesfotografie.nl

Boeren in de Krimpenerwaard protesteren dinsdag tegen landonteigening

Algemeen 2.380 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Boeren uit de Krimpenerwaard gaan dinsdag bij rotondes in hun gemeente protesteren tegen grondonteigening. Zo’n vijftien landeigenaren in de gemeente moeten (een deel van) hun boerengrond afstaan voor de ontwikkeling van meer natuur in het gebied. “Maar we kunnen geen boer meer missen in de Krimpenerwaard”, aldus actievoerder en melkveehouder Floor de Jong uit Bergambacht.

Volgens bestemmingsplan Natuurgebied Veenweiden moet er in de Krimpenerwaard 2250 hectare nieuwe natuur komen. Al jaren wordt er gesproken met eigenaren die (een deel van) hun grond moeten afstaan. Nu zijn er nog zo’n vijftien over, vertelt Floor. “De meeste hiervan zijn boeren die op den duur toch gaan stoppen, maar er zitten ook jonge boeren met een gezond bedrijf bij.” Hier moeten we volgens de melkveehouder zuinig op zijn. “We kunnen niet een blik boeren openmaken boven de Krimpenerwaard om ze aan te vullen. Weg is weg.”

Arrogant

De actie staat gepland voor dinsdagochtend 26 oktober, omdat er dan een delegatie land komt inspecteren. “Er wordt samen met de boeren gecheckt of de percelen waar het om gaat er wel netjes bij liggen. Een mooi moment voor ons om aandacht te vragen voor het proces.” Want volgens Floor verloopt dat alles behalve soepel. “De provincie Zuid-Holland is erg arrogant als het gaat om wat ze de landeigenaren te bieden hebben.” Hij noemt het voorbeeld van een boer die een andere boerderij aangeboden kreeg, maar de provincie trok zich op het laatste moment toch weer terug. “Zo hoeven we toch niet met elkaar om te gaan? Als we dit zo afsluiten is niemand gelukkig.” Het gaat op dit moment vooral om land aan de noordrand van de gemeente, bij Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak. 

Kunstwerken

Tijdens de actie van dinsdag worden er bij de meeste rotondes in de Krimpenerwaard tractoren neergezet. Floor: “Er staan op de meeste rotondes kunstwerken. Als de meeste boeren verdwijnen in de Krimpenerwaard, dan kunnen wij daar onze kunstwerken ook wel neerzetten.” Het is overigens niet de bedoeling om verkeer te blokkeren. “We willen alleen dat er op een menselijke manier met de boeren wordt omgegaan. Nu heeft de provincie alle touwtjes in handen. De gemeente Krimpenerwaard is echter eindverantwoordelijk, zij moeten de touwtjes wat meer oppakken en op de rem drukken wanneer dat nodig is.”

Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie