• De genomineerde nieuwsbladfoto van John Wijntjes.
• De genomineerde nieuwsbladfoto van John Wijntjes. Foto: wijntjesfotografie.nl

Kontakt-fotograaf John Wijntjes ‘blij verrast’ met NNP-nominatie

Algemeen 1.304 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • "Het nieuws ligt op straat, dat zie je maar weer", zegt fotograaf John Wijntjes nadat hij donderdag een NNP-nominatie kreeg voor één van zijn foto's.

De betreffende foto, in maart 2017 geplaatst in Het Kontakt, brengt een auto in beeld, die zojuist dwars door de gevel van een Ouderkerkse drogisterij is geramd en in de winkel tot stilstand is gekomen. 

"Het toeval wilde dat toen het gebeurde ik net een huis in Ouderkerk aan den IJssel had gekocht met mijn vrouw", blikt John Wijntjes terug. "We waren druk aan het klussen toen eindredacteur Floris Bakker van Het Kontakt belde en me op de hoogte bracht van het incident enkele straten verderop. Ik ben toen in m'n ouwe kloffie de foto gaan maken."

Treffend
De foto dus waarvan de jury van de NNP-prijs voor Nieuwsbladfotografie een jaar later opmerkte dat de opname de chaos en ellende treffend in beeld bracht.

John Wijntjes is blij met de nominatie, maar had eigenlijk hogere verwachtingen van een andere ingestuurde foto. "Ik was afgelopen seizoen getuige van een heuse thriller in de nacompetitie tussen Lekkerkerk en Spartaan'20. Een nagelbijter, waarbij Lekkerkerk uiteindelijk aan het langste eind trok. Omdat de spanning zo hoog was geweest luidde het eindsignaal van de scheidsrechter pure ontlading in. Dat kwam tot uiting in een, al zeg ik het zelf, fraaie 'juichfoto' van de bank van Lekkerkerk."

Een schitterende foto inderdaad, maar de jury legde blijkbaar meer het accent op nieuws. Wijntjes lachend: "Ik kan er mee leven hoor, want het is de eerste keer dat een van mijn foto's in de prijzen valt. Daar ben ik uiteraard trots op."

Hoe dan ook, een echte nieuwsfotograaf zal Wijntjes nooit worden, zegt hij zelf. "Niet in de zin van dat ik alle ongelukken en calamiteiten afga. Dat zit gewoon niet in me, daar voel ik me niet prettig bij. Ik heb ooit bij een zwaar ongeval de kinderschoentjes op de weg zien liggen en dat beeld zal ik nooit vergeten."

Baggeraar
Wijntjes, die zijn werk als baggeraar ooit verruilde voor fotograaf, hoopt zijn werk nog lang te kunnen doen. "Fotografie is ook vooral een grote hobby van me. Ook naast mijn werk gaat de camera vaak mee, bijvoorbeeld bij een wandeling door de natuur." De nominatie ziet hij naast een bekroning vooral als stimulans. "Ook volgend jaar hoop ik werk in te sturen, dat kans maakt op de NNP-prijs voor Nieuwsbladfotografie."

De winnende foto in deze categorie was overigens voor Bastiaan Miché van Enter Media met een foto waarop te zien is dat een woonboerderij in vlammen op gaat.

Een andere Kontakt-fotograaf, Nico van Ganzewinkel van Het Kontakt van editie Vianen, werd eveneens genomineerd. Hij stuurde een foto in van het trouwtrekken tijdens de Highland Games in Vianen. 

NNP
De NNP is de landelijke organisatie van lokale nieuwsmedia, waarbij zo'n veertig uitgeverijen zijn aangesloten.

De Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek, de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie en de A.M. Banda-prijs (commerciële prijs) worden jaarlijks uitgereikt en zijn bedoeld 'ter onderstreping van het vaak hoge niveau van de lokale nieuwsmedia in al zijn facetten en als stimulans om diezelfde lokale nieuwsmedia nog nadrukkelijker op de kaart te zetten'.

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• V.l.n.r.: Britta Alink, John Wijntjes, Carmen Timmer, Geurt Mouthaan, Nico van Ganzewinkel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie