• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem. Foto: Fotogravera Fotografie

‘Dat doet-ie anders nooit’ van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap

Nieuws 1.286 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het twintigste boek van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam is sinds donderdag 11 april een feit. In ‘Dat doet-ie anders nooit’ beschrijft ze haar belevenis als onervaren hondenmoeder op komische wijze, maar met een onderliggende boodschap.

Het boek van de Alblasserdamse schrijfster is geen opvoedboek voor honden, want daar zijn er al genoeg van. Maar haar eigen verhaal over de zoektocht naar de geschikte hond en de hoogte- en dieptepunten van de eerste twee jaar met Siem. Daar draait het boek om. 

Siem, de hond van Van Heijningen en daarom de hoofdpersoon in het verhaal, was namelijk een ‘verhaal apart’.

Temperamentvol
De eerste weken met pup Siem werden namelijk gekenmerkt door Giardia, een besmettelijke darmparasiet bij huisdieren. Er gaan wel eens verhalen rond dat deze ziekte gedragsproblemen zou veroorzaken op de lange termijn.

Of dat ook het geval is bij Siem, zal Van Heijningen nooit zeker weten. Maar feit is dat Siem temperamentvol is en niet altijd even goed luistert.

Boekje open doen
“Ik wilde een boekje open doen over als het niet helemaal naar wens gaat”, vertelt Van Heijningen. “Bij ons ging het namelijk niet naar wens. Van het begin af aan was leven met Siem pittig en liepen zaken anders dan gewoonlijk.”

Toen Annemarie van Heijningen anderhalf jaar met Siem had gespendeerd, besloot ze in juli 2023 een boek over hem te schrijven.

Ik vertel gewoon hoe ik het heb ervaren en dat het niet niks was. Zo weten anderen ook dat ze niet alleen zijn

Voortouw genomen
Het lijkt wel alsof er toch een licht taboe op rust, volgens Van Heijningen. “Het opvoeden van pups kan best heftig zijn. Maar weinig mensen praten er uit zichzelf over.”

“En het past bij mij om daarin het voortouw te nemen. Ik vertel gewoon hoe ik het heb ervaren en dat het niet niks was. Zo weten anderen ook dat ze niet alleen zijn.”

Niet vanzelfsprekend
“Het gaat niet vanzelfsprekend altijd goed”, vervolgt ze.

“Natuurlijk is een pup trainen lastig voor de meesten maar het kan echt vele malen heftiger zijn dan de verwachting doet denken. Om eerlijk te zijn vond ik de eerste weken met Siem heftiger dan de kraamtijd.”

Toch lichtvoetig
Toch zou Annemarie van Heijningen haar boek omschrijven als ‘lichtvoetig’. Er komen pittige passages in voor, maar het boek schuwt alle positieve ervaringen ook zeker niet. En het boek is grappig. Het boek is dan ook geschreven voor zowel aspirant hondenouders, als mensen die al een hond hebben. “Mensen die geen hond hebben maar zin hebben om in een leuk verhaal te duiken kunnen het lezen. Maar ook mensen die al een hond hebben en zich kunnen herkennen in de verhalen.”

Het was niet haar doel, maar er schuilt voor sommige lezers ook een onderliggende boodschap in het boek. “Als mensen nog steeds heel graag een hond willen ook nadat ze mijn boek hebben gelezen, willen ze het écht. Dan hebben ze de keuze goed doordacht en zijn ze zich bewust van eventuele zware tijden.”

“Heel veel honden worden herplaatst, dat is echt zonde. Dus daar moet je rechtvaardig mee omgaan.”

Baasjesbloopers
De ervaringen van Van Heijningen en Siem worden in het boek afgewisseld met zogenaamde ‘baasjesbloopers’. “Het moest niet zo zijn dat het lijkt alsof mijn ervaring uniek is”, vertelt de schrijfster. “Als je je in de materie verdiept kom je er al snel achter dat heel veel baasjes nare incidenten hebben meegemaakt. Die wilde ik dan ook graag klein en compact delen tussen de hoofdstukken door.”

Bevrijdend
Het is haar twintigste boek, als we vier prentenboekjes meetellen.

Annemarie van Heijningen is vooral bekend bij de christelijke Alblasserdammers met boeken zoals ‘Voor U wil ik de allerbeste dochter zijn’. ‘Dat doet-ie anders nooit’ is het eerste boek van Van Heijningen zonder christelijke elementen.

Geen fictie
“Ik ben geen fictie-schrijfster. Daar ben ik gewoon niet zo goed in. Maar ik denk dat ik er wel goed in ben om dichtbij mensen te komen middels mijn eigen kwetsbaarheid.”

“Het is voor mij heel bevrijdend om dingen die ‘mis’ zijn gegaan op tafel te leggen. Dat hoort bij mij. Dat persoonlijke aspect vind je terug in bijna al mijn boeken.”

Madelief Helmhout

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Papendrecht krijgt een kinderburgemeester: 'jeugd meer betrekken bij gemeente' Nieuws 7 uur geleden
• De brandweer controleert of het vuur gedoofd is.
Brandende kliko beschadigt huis en serre aan de Nicolaas Beetsstraat in Papendrecht 112 22 uur geleden
Afbeelding
Verdacht object aangetroffen in Alblasserdam; explosievenverkenner doet onderzoek 112 21 mei, 13:37

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden