• Nathan Janssen.
• Nathan Janssen. Foto: Nanda van Heteren

Nathan Janssen uit Papendrecht debuteert op NK zwemmen voor masters (en heeft meteen medaillekans)

Sport 1.059 keer gelezen

PAPENDRECHT • Na een vierde plek op de wereldkampioenschappen lifesaving en meerdere medailles op zowel Nederlandse Kampioenschappen lifesaving als zwemmen, debuteert Nathan Janssen van de Papendrechtse zwemvereniging De Geul donderdag 2 tot en met zondag 5 mei op de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen langebaan (ONMK, lb, vijftig meter).

De zwemmer, die uitkomt in de categorie heren 20+, zwemt individueel de 200 meter schoolslag en 800 meter vrijeslag. Op dat laatste onderdeel staat Janssen tweede op de inschrijflijst. Dit is mogelijk een vertekend beeld. Dit is namelijk een kortebaantijd (kb, 25 meter). Bij de meeste zwemmers zijn deze tijden sneller, doordat zij meer keerpunten in hun race hebben, dus extra rustmomenten gevolgd door afzetten met onderwaterfases.

Visie
“Ik heb zin in de 800 vrij. In 2022 heb ik voor het laatst dit onderdeel op de langebaan gezwommen. Als ik rond die 9.31,12 zwem, dan ben ik tevreden. Een medaille zou fijn zijn, maar dat is geen doel op zich. Door technisch goed te blijven zwemmen, niet moe te worden en niet stil te liggen bij elke kant hoop ik in de buurt van mijn tijd te komen. Sowieso denk ik dat ik lekker ga zwemmen. Op de langebaan heb je een stuk minder keerpunten.”

Janssen maakt ook onderdeel uit van de estafetteploegen 4x50 vrij heren en 4x100 wissel gemengd.

Ploeg
De Geul heeft zeventien wedstrijdleden ingeschreven voor de twintigste editie van dit evenement.

Naast Janssen willen Marcha Admiraal, Lisette van den Bos, Marijke Campfens, Maaike van Diggele, Aafke Groot, Isabelle Janssen, Geerdien Meerwaldt, Eline Molle, Erica Muller, Faustine Mussig, Marian Nederlof, Ivan van Omme, Maarten Steekelenburg, Annemarie Straetmans, Heijmen van Vliet en Esmee Wijnmaalen zwemmen in Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep in Eindhoven. Zij staan op de voorlopige inschrijflijst voor 67 individuele starts en negen estafettes. Trainingsleden Mark Godwaldt, Remco van der Graaf en Nanda van Heteren, die allen op wedstrijden uitkomen voor PSV Masters Zwemmen (onderdeel van PSV Zwemsporten) uit Eindhoven, staan op de voorlopige inschrijflijst voor elf individuele starts en zeven unieke estafettes.

Masters
Zwemmers van twintig jaar en ouder worden masters genoemd. Zij zijn breedtesporters en doen het zwemmen naast hun maatschappelijke carrière, studie en/of gezin. Iedereen die zwemmen, in welke mate dan ook, leuk vindt, kan op masterswedstrijden zwemmen. Masters worden ingedeeld in de categorie dames of heren en leeftijdsgroepen van vijf jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden