Afbeelding
Foto: 123rf.com

Oproep SGP om standaard geluid te meten bij grote evenementen krijgt geen gehoor: college wil geluidsnormen juist ruimer maken

Nieuws 888 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Standaard meten of er sprake is van geluidsoverlast bij grote evenementen: burgemeester en wethouders van Alblasserdam zien er de noodzaak niet van in.

Het college reageert daarmee op een vraag van de SGP, gesteld in december. Wat betreft deze partij zou bij grootschalige evenemente zou standaard het geluid gemeten moeten worden, om zo tijdig het overschrijden van de geluidsnormen te signaleren. 

SGP-raadslid Corné van Werkhoven verwees naar de klachten over geluidsoverlast tijdens de laatste editie van het Lammetjeswiel Festival. “Uit onze vragen hierover blijkt dat er nooit standaard geluidsmetingen worden uitgevoerd. Dit gebeurt reactief, pas nadat er klachten komen. De kans is groot dat het evenement dan al voorbij is.” 

Hij vervolgde: “Het is wellicht wenselijk om bij de zwaarste klasse evenementen standaard een geluidsmeting op te nemen. Waarom hebben we anders geluidsnormen, als die toch niet gehandhaafd worden?”

Vijf meldingen van geluidsoverlast in twee jaar

Burgemeester en wethouders hebben zich over de vraag de afgelopen maanden gebogen. De conclusie: gezien het kleine aantal meldingen van geluidsoverlast bij evenementen ziet het gemeentebestuur geen reden om standaard het geluid te gaan meten. 

Het ging in de afgelopen twee jaar om in totaal vijf meldingen. Ook de korte duur en het feit dat het Lammetjeswiel Festival maar één keer per jaar plaatsvindt, woog daarin mee.

Ruimere geluidsnormen

Sterker nog: het college geeft aan dat de geluidsnormen juist wat ruimer moeten kunnen worden voor evenementen als het Lammetjeswiel Festival. ‘In 2025 zal onder andere de mogelijkheid worden onderzocht om de geluidsnormen voor een maximum aantal dagen en tijdstippen te verruimen. Dit ten behoeve van evenementen in de buitenlucht, zoals het Lammetjeswiel Festival.’

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden