• Het ongeval van destijds.
• Het ongeval van destijds. Foto: Peter Stam

Berouwvolle chauffeur krijgt straf voor ernstig ongeval Brug over de Noord

Nieuws 1.124 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Een 27-jarige vrachtwagenchauffeur is maandagochtend 5 juni door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van zes maanden. De man uit Roemenië reed op 26 juli 2021 met zijn vrachtwagen over de Brug over de Noord bij Alblasserdam en zag te laat dat het verkeer voor hem stilstond, vanwege de brug die open zou gaan. Door de botsing raakten drie auto’s zwaar beschadigd en raakten meerde volwassenen en kinderen gewond. Twee volwassenen hebben blijvend letsel opgelopen.

Bij de rechtszitting waren de verdachte, zijn advocaat en een tolk aanwezig. De vrachtwagenchauffeur vertelde hoe hij op die bewuste maandag in juli van 2021 wegreed van een klant en richting Ridderkerk ging. “Normaal ga ik via een andere route, maar de navigatie stuurde me over de brug. Omdat ik geladen was en omhoog moest, probeerde ik de juiste snelheid te vinden. Toen ik eenmaal omhoog ging, was er een flauwe bocht. Ik keek vervolgens even op mijn navigatie en in mijn spiegels en zag daarna ineens de auto’s voor me stilstaan. Ik ben hard op de rem gaan staan, maar had het idee dat de remmen niets deden. Toen wilde ik de handrem erop doen, maar daar was geen tijd meer voor. Ik gooide het stuur om en botste tegen de auto voor mij.”

Hulp
De chauffeur stapte meteen uit en bood hulp. Meerdere mensen bleken gewond te zijn geraakt en één man was zelfs buiten bewustzijn. De politie, brandweer en ambulancedienst kwamen ter plaatse voor hulp. Eén van de bestuurders zat bekneld en is door de brandweer uit zijn wagen bevrijd.

Auto’s tegemoet
Uit het politieonderzoek is gebleken dat de vrachtwagenchauffeur een startsnelheid had van 80 kilometer per uur. Dit is ook de maximumsnelheid op de N915. Tijdens de botsing had de geladen vrachtwagen nog een snelheid van 28 kilometer per uur. Verder is gebleken dat de remmen wel hebben gewerkt. Hoe de 27-jarige de auto’s over het hoofd heeft kunnen zien, weet hij zelf ook niet goed. Hij had niet verwacht dat de brug open zou staan. “Want ik zag vanaf de andere kant ook nog twee auto’s mij tegemoet rijden.”

Onoplettendheid
Justitie vindt dat de verdachte verwijtbaar heeft gehandeld, omdat hij de waarschuwingslichten van de brug niet heeft gezien en niet op tijd is gestopt. “Het ging dus niet om een moment van onoplettendheid, maar om een langere periode van onoplettendheid. Ik moet wel zeggen dat ik de eerlijkheid van de verdachte verfrissend vind. Hij geeft toe dat hij zich waarschijnlijk heeft ingebeeld dat de remmen niet functioneerde en dat hij beter had moeten opletten. Ik eis een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van zes maanden.”

Zwaar letsel
De slachtoffers hebben flink letsel opgelopen. Zo ontstond bij een automobilist een hersenkneuzing / hersenbloeding en een blijvend beschadigd evenwicht en liep een automobiliste een whiplash op. De kinderen uit de auto’s hadden onder meer buikpijn, blauwe plekken en een gebroken voortand. Eén van de volwassen slachtoffers heeft nog steeds last van veel hoofdpijn en heeft PTSS.

Leed veroorzaakt
In zijn ‘laatste woord’ vertelde de verwachte: “Ik heb er ontzettend veel spijt van dat ik zoveel leed heb veroorzaakt.” Zijn advocaat gaf aan de eis van justitie redelijk te vinden. Omdat de zaak helder was en iedereen wel enigszins op één lijn zat, besloot de meervoudige kamer van de rechtbank direct uitspraak te doen, in plaats van uitspraak over twee weken, zoals gebruikelijk is bij dit soort zaken.

Uitspraak
Nadat de rechters zich hadden teruggetrokken voor beraad, werd enkele minuten later de uitspraak gedaan. “U hebt de waarschuwingsborden niet gezien, maar dat had u wel moeten zien. Daardoor is de rechtbank van oordeel dat u aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden. Door het rijgedrag is zwaar lichamelijk letsel veroorzaakt bij een man en een vrouw. We hebben nagedacht over een passende straf. Normaal gesproken is dit een taakstraf van 120 uur en 6 maanden onvoorwaardelijke rijontzegging, maar in uw geval hebben we verschillende omstandigheden in aanmerking genomen, waarop we onze straf hebben gebaseerd. Ten eerste hebben we gezien dat u geen strafblad heeft en u heeft een hele open en eerlijke houding op de zitting. Daarnaast bent u afhankelijk van uw rijbewijs voor uw inkomen, omdat u vrachtwagenchauffeur bent. We komen tot een straf van 120 uur taakstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden, met een proeftijd van twee jaar.”

De chauffeur en het Openbaar Ministerie kunnen nog twee weken in hoger beroep. Als zij dat niet doen, is de straf definitief.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app