Afbeelding
Foto: Jeroen Gilijamse

AAA Atletiek loopt met ogen dicht tijdens ‘Running Blind’

Algemeen Fotoseries 848 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Afgelopen dinsdag had Atletiek vereniging AAA bijzondere gasten. Speciaal op verzoek van Carin van Zwienen, bestuurslid van AAA, waren ‘Running Blind’ en trimgroep ABC te gast om een clinic te geven aan lopers en trainers over het samen hardlopen ( buddy-en) met visueel beperkte medelopers.

Running Blind is de organisatie die in Nederland mensen met een visuele beperking aan het sporten wil krijgen. Hardlopen is daar één mogelijkheid voor. “Ik ben binnen vijf weken van een normaal gezichtsvermogen naar zeer beperkt zicht gegaan waardoor heel veel dingen die ik tot die tijd normaal vond niet meer mogelijk waren. Ik heb heel veel ontspanning kunnen vinden door hard te lopen met een ziende buddy”, aldus Joost van Gent van Running Blind.

Bij een buddy systeem zitten twee lopers door middel van een lintje aan elkaar vast. Eén ziende hardloper zorgt dat de visueel beperkte hardloper door middel van aanwijzingen zoals: ‘Nu moeten we links, nu gaan we een brug op dus gaat de weg omhoog of nu moeten we stoep af’, toch gewoon kan hardlopen.

Omdat de ambitie van AAA hoog ligt voor wat betreft het betrekken van alle groepen sporters in de Alblasserwaard en daar omheen werd er met name door de trainers reikhalzend uitgekeken naar de clinic. Onderdeel van de clinic was dan ook speciaal voor de trainers om voor de gehele training, van warming up tot technische- en baan oefeningen, handvatten te krijgen zodat visueel beperkte sporters ook goed bij AAA kunnen trainen.

De ziende lopers werd tijdelijk het zicht ontnomen door een geprepareerde bril op te zetten die een beperkt tot volledig afwezig gezichtsvermogen simuleert. Na een volle avond trainen, oefenen en doorlopen van uitgezette hindernis parcours werd nog nagepraat in het clubhuis om ervaringen te delen en te kijken wat er geleerd was of nog onduidelijk was.

“Het is altijd leuk om te zien hoe een enthousiaste groep atleten begint aan een dergelijke clinic en wat de ervaringen zijn aan het einde van de avond. Zonder uitzondering hoor ik dat er veel respect is voor de visueel beperkte sporter die het volle vertrouwen moet hebben in een Buddy om nergens tegenaan te lopen, niet te struikelen of ‘even’ vergeet aan te geven dat er een scherpe bocht genomen moet worden”, aldus Annemieke Verbeek. Zij is als psychologe verbonden aan een huisartspraktijk en ziende begeleidster van de clinic.

Met de opgedane informatie en onuitwisbare ervaring gingen alle deelnemers naar huis met één gezamenlijke opvatting: het geleerde snel weer in praktijk te kunnen brengen binnen en buiten de club.

Voor meer informatie over het trainen bij AAA met een beperking: info@aaa-atletiek.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie