• De kinderen zijn enorm geschrokken. Bij elke trilling zijn ze opnieuw in paniek.
• De kinderen zijn enorm geschrokken. Bij elke trilling zijn ze opnieuw in paniek. Foto: Henk Verschoor

Alblasserdams echtpaar uit noodkreet voor kinderen Lombok

Algemeen 479 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Henk en Miranda Verschoor uit Alblasserdam verbleven tijdens de aardbeving op Lombok bij een opvangcentrum voor 92 straatkinderen. De beving verwoestte alles, hulp is nodig.

Het Alblasserdamse echtpaar is sinds ongeveer tien jaar betrokken bij de kinderopvang van de Peduli Anak Foundation. Ze waren er getuigen van hoe alles wat de Nederlandse oprichter Chaim Fetter in veertien jaar opbouwde in enkele dagen werd afgebroken.

Paniek
Kinderen die in paniek zijn en moeten slapen in de open lucht, gebouwen die zijn ingestort of elk moment kunnen instorten, medewerkers die moeten improviseren bij de bereiding van eten, scholen die niet meer functioneren. De uitdagingen voor Peduli Anak zijn groot.

Henk en Miranda zijn de oprichters van de Nederlandse organisatie. "We komen er bijna ieder jaar, om te kijken hoe het loopt", vertelt Henk. Ook dit jaar was het paar op het Indonesische eiland. "We kwamen op 28 juli aan. De 29ste om kwart voor zeven gebeurde het. Ramen klapperden, het bed ging schuiven, lampen zwaaiden heen en weer. We zijn naar buiten gerend in ons ondergoed. Het was een beving van 6,4 op de schaal van Richter. In het noorden was het nog erger."

Zwaardere beving
Op 5 augustus volgde een beving die vijf keer zwaarder was. "Toen stortte de ene na de andere shelter in. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, omdat het gebedstijd was en alle kinderen in de moskee zaten. Die moskee is blijven staan. Bij een naschok is ook de moskee ingestort, toen waren de kinderen al buiten."

Chaos
De impact op de kinderen is enorm. "Mensen op het eiland kunnen zich zo'n zware aardbeving niet herinneren. Het trilde er weleens, maar dan ging er niks kapot. De kinderen die wij opvangen hebben allemaal veel meegemaakt, sommigen zijn misbruikt, velen waren al jong verslaafd, moesten zich op straat zonder hulp van volwassenen zien te redden. Ze zijn daardoor hypergevoelig voor stress. Ze waren bang dat ze terug moesten naar de straat. Er was totale chaos. Nog steeds vliegen ze de tenten uit als er kleine bevingen zijn. Het is te hopen dat het nu een paar weken stil blijft."

Bulldozers
Omdat de kinderen niet naar school kunnen, doen medewerkers spellen met de kinderen, of vragen ze een tekening te maken, om te verwerken wat ze meemaakten. Anderen zijn druk met regelwerk. "We hebben veel hulp van BAM International en Royal Haskoning. Deze bedrijven adviseren ons. We moeten zo snel mogelijk bulldozers regelen om gebouwen tegen de grond te gooien, zodat we bij een volgende beving geen rondvliegend gesteente hebben. De overheid doet niets. Alleen vrienden en bedrijven helpen. Tenten hebben we van BAM gekregen."

Omdat ook de keuken is vernield, wordt er gekookt op houtvuurtjes en geleende gasstellen. "Het regenseizoen begint pas over een maand of drie, maar eerder regent het ook wel eens. We moeten zo snel mogelijk een keuken regelen. Eten doen de kinderen buiten op het grasveld."

Hulp nodig
Er is veel geld nodig om de voorzieningen te herstellen. "We dachten eerst: we kunnen alles repareren. Na de tweede beving dachten we: we kunnen materiaal hergebruiken. Maar dat kan ook niet. En we hebben sloopkosten. Ook moeten we nu aardbevingsbestendig gaan bouwen. Dat kost veel meer geld. Over zo veilig mogelijk bouwen praten we met architecten en BAM. We schatten dat er op zijn minst 500.000 euro nodig is. We zijn deels verzekerd, maar niet voor zoveel schade."

Henk en Miranda hopen dat veel mensen willen doneren, zodat de kinderen weer een veilige plek kunnen krijgen. Dat kan door een bijdrage over te maken naar: INGB tnv Stichting Peduli anak, NL 08 INGB 0000 0018 16. Voor meer informatie:

http://www.pedulikanak.org

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• De keuken is niet meer bruikbaar.
• Henk en Miranda Verschoor op Lombok.
• De kinderen slapen buiten of in tenten.
• Nu gebouwen onbruikbaar zijn, moeten de kinderen buiten eten.
• Het bedrijf BAM schonk tenten aan Peduli Anak.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Burgemeester gemeente Molenlanden sluit woning in Nieuw-Lekkerland vanwege hennepkwekerij 112 5 dec., 16:42
Afbeelding
Kerstkaartenactie en oliebollen van Hoop voor Albanië Nieuws 5 dec., 12:07
Afbeelding
Crowdfunding voor ernstig zieke Frank Pinas uit Papendrecht om laatste wens in vervulling te laten gaan Nieuws 5 dec., 10:36