Afbeelding

VerdraaidGoed uit Nieuw-Lekkerland bedenkt tweede leven voor praatpalen

Algemeen 502 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • VerdraaidGoed uit Nieuw-Lekkerland werkt mee aan het herbestemmingsplan voor de praatpalen langs de snelwegen. Zij hebben ook de praatpaalhoezen gemaakt die vanaf zaterdag door heel Nederland te zien zijn.

Bijna zestig jaar lang was het de reddingsboei voor automobilisten met pech. De praatpaal. Maar door de komst van de mobiele telefoon is hij overbodig geworden. Vanaf morgen zijn ze buiten werking en begint het weghalen van de 3.500 palen.

Rijkswaterstaat heeft Ecoleon opdracht gegeven de palen te verwijderen. Een klein deel wordt geschonken aan musea en 500 exemplaren gaan in de particuliere verkoop. Voor de resterende palen wordt een nieuwe bestemming gezocht.

VerdraaidGoed
Voor het maken van een herbestemmingsplan heeft Ecoleon de samenwerking gezocht met VerdraaidGoed. VerdraaidGoed is een upcycle bedrijf dat zich bezig houdt met het bedenken van nieuwe toepassingen voor reststromen. Zo ontwikkelde zij voor de NS al een complete productlijn gemaakt van oude treintijdborden van de stations en maakte zij nieuwe lampen van oude postbuskasten van PostNL.

Lisanne Addink-Dölle van VerdraaidGoed: "Wij vinden het mooi als we dit stukje Nederlandse geschiedenis kunnen behouden, maar dan in een ander jasje. Tijdens de eerste creatieve sessies hebben we ideeën bedacht in vijf verschillende categorieën. Zo zijn er ideeën geschetst om er laadpalen van te maken voor elektrische auto's en fietsen. Ook als pratend informatiepunt in musea, langs stadswandelingen of bij bijzondere gebouwen zou hij het goed doen. Het mooiste idee vind ik zelf om er openbare watertappunten van te maken. Voor eerste hulp bij dorst."

Etalagedoeken
Zaterdag worden in één dag tijd alle praatpalen van een hoes voorzien. Deze hoezen zijn ook gemaakt door VerdraaidGoed. Ze zijn gemaakt van oude etalagedoeken die zo ook nog een tweede leven krijgen.

De doeken worden binnenstebuiten gebruikt zodat de witte kant zichtbaar wordt. Daar is vervolgens de opdruk 'buiten werking' opgezet. Lisanne: "We naaien deze hoezen met de Talentfabriek, zodat we op deze manier kansarme vrouwen werk kunnen bieden. VerdraaidGoed houdt zo structureel twintig mensen aan het werk. Daar zijn we trots op."

Vanwege de grote aandacht voor dit onderwerp, is door de ANWB een speciale pagina opgezet over de Praatpaal: Afscheid van een Icoon (https://www.anwb.nl/wegenwacht/informatie/praatpaal).
 

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Alblasserdam krijgt als één van vijftien gemeenten in Nederland 250.000 euro subsidie van VNG Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Meisje raakt gewond bij aanrijding met busje in Alblasserdam 112 23 uur geleden
Afbeelding
Oproep SGP om standaard geluid te meten bij grote evenementen krijgt geen gehoor: college wil geluidsnormen juist ruimer maken Nieuws 23 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden