Afbeelding

‘Vriendjesbank’ geplaatst op schoolplein De Ark

Algemeen 1.809 keer gelezen

BERGAMBACHT • Een grote, opvallende houten bank midden op het schoolplein van De Ark. Wie er op gaat zitten, geeft aan graag met iemand te willen spelen.

De buddy bench, ofwel 'vriendjesbank', werd woensdagmiddag onthuld door burgemeester Roel Cazemier en wethouder Pieter Neven. De Bergambachtse school is met dit uit Amerika overgewaaide initiatief voorloper in Nederland.

Alleen
Ook op de beste scholen komt het wel eens voor: kinderen voelen zich buitengesloten, eenzaam of niet helemaal op hun gemak. Directeur Adriaan Hanse: "We zijn overtuigd van het goede sociale klimaat op school. Door bijvoorbeeld kindgesprekken, lessen sociale vaardigheden, vertrouwenspersonen en een sociaal leerlingvolgsysteem, geven we al de nodige aandacht aan dit aspect. De Onderwijsinspectie gaf ons onlangs nog de hoogste score op dit gebied. Toch willen we onze ogen niet sluiten voor deze problematiek. Niet naïef zijn. Het kan best voorkomen dat een kind zich alleen voelt. Dat willen we niet. En we willen er alles aan doen om dat te voorkomen, of anders zo snel mogelijk op te lossen."

Leerkracht Rosemarie Terlouw hoorde van het oorspronkelijk Amerikaanse idee en nam het initiatief tot het plaatsen van de BuddyBench van Christian. Wethouder Neven refereerde hier aan tijdens zijn toespraak op het schoolplein: "Deze jongen voelde zich na een verhuizing eenzaam. Misschien herkennen jullie dat wel. Om dit op te lossen vroeg hij aan zijn school om een speciaal bankje. Een plek waar je aan kan geven dat je graag met iemand wil spelen."

In een korte sketch lieten de leerlingen van de KinderAdviesRaad zien hoe je met dit fenomeen om kan gaan. Terwijl de kinderen en wethouder Neven de bal vrolijk rond trapten, zat burgemeester Cazemier alleen op oud houten tafeltje. De kinderen zagen dit en vroegen of hij met hen mee wilde spelen.

"Het is een plek waar je actief naar toe moet gaan en alleen gebruik van mag maken als je aan wil geven dat je je alleen voelt", zegt juf Rosemarie. "Niet voor het koffiemoment van de meester of juf, niet omdat het bankje zo lekker zit, maar omdat je hulp wil. Dat vraagt lef van een kind dat zich alleen voelt en oplettendheid van de rest van de school."

Shovel
Toen de burgemeester aangaf het tafeltje wel wat oud te vinden, reed Marc Molenaar met een shovel de nieuwe BuddyBench het schoolplein op. "Om er met elkaar voor te zorgen dat eenzaamheid op ons schoolplein niet meer voorkomt. Willen jullie dan beloven om een kind dat op dit bankje zit, direct bij jullie spel te betrekken?"

Het antwoord was een eensluidend 'ja'.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden