Afbeelding
Foto: John Wijntjes

Zeven Stolpersteine (struikelstenen) geplaatst in Schoonhoven

Nieuws 723 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Burgemeester Hans Beenakker en wethouder Wisja Pannekoek hebben donderdag op twee locaties bij woonhuizen in Schoonhoven in totaal zeven Stolpersteine onthuld. Stolpersteine, ook wel Struikelstenen genoemd, zijn kleine gedenkstenen die door heel Europa geplaatst worden voor voormalige woningen van Joodse, Sinti- en Roma-slachtoffers van het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vijf Stolpersteine zijn geplaatst bij een woning aan de Albrecht Beijlinggracht 24, twee bij het adres Dam 5. 

Op de kop van de betonnen steentjes van 10 bij 10 centimeter zit een messing plaatje, waarin met slagletters de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van het overlijden van de herdachte persoon zijn aangebracht.

Ook nabestaanden aanwezig

Behalve de burgemeester en wethouder waren ook nabestaanden, raads- en commissieleden en scholieren bij de ceremonie aanwezig. 

Pieter Heerens en stadshistoricus/oud-beroepsmilitair Ad de Vaal gingen in op de geschiedenis van de Stolpersteine en de voormalige bewoners van de huizen. Nabestaande Ronald Hijman Dwinger las het fragment ‘Francien en Hijman’voor uit het boek De Joodse Bruiloft (Auke Zeldenrust). 

Polderdichter Jorris Hoste droeg een gedicht voor, dat hij speciaal voor deze gelegenheid had geschreven.

Grondlegger Stolpersteine plaatste de stenen

De dag voor de onthulling was de internationaal voorzitter van de Stichting Stolpersteine, Gunter Demnig (76), speciaal naar Schoonhoven gekomen om de stenen te plaatsen. Deze beeldend kunstenaar is de grondlegger van de Stolpersteine en reist al jaren door heel Europa om de gedenksteentjes eigenhandig in te metselen.

Gunter Demnig heeft zo in totaal al 31 landen aangedaan en 1.500 Stolpersteine gelegd. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden