• Blije gezichten bij kasteellocatie Bulckenstein in Deil.
• Blije gezichten bij kasteellocatie Bulckenstein in Deil. Foto: Cees Hoogteyling

Geschiedenis van kastelen herleeft

Nieuws 1.596 keer gelezen

DEIL • Voorzitter van de Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe, Han van Schaik, was blij met de plaatsing van het informatiebord over het kasteel Bulckenstein in Deil. 

Door een team van enthousiaste mensen, waaronder Paul van Mook, Alphons Verstegen van de historische kring West Betuwe, Bert van Erkom-Mos corso Geldermalsen en het voormalige bestuur van sKCWB, Joke van Vrouwerff en Gerd Buyserd, is er veel werk verzet om de kastelen van vroeger en nu in beeld te brengen. 

Voorzitter Han van Schaik: “Fijn dat er zoveel draagvlak was voor de realisatie van dit prachtige boekje. Ik ben ervan overtuigd dat als je mensen gaat noemen er zijn die je vergeet. In ieder geval mogen we niet vergeten het ‘Team kasteel Engelenburg Herwijnen’, het Regionaal Archief Rivierenland en alle anderen die hebben bijgedragen tot de totstandkoming van deze historische route. Alle auteurs zijn in het boekje opgenomen. Een route langs 37 kastelen, waarvan er nog zes in werkelijkheid staan. We wonen in een gemeente met een rijke geschiedenis. De verhalen over de kastelen getuigen daarvan. Een route langs de Linge en een langs de Waal. Als de dijkverzwaring langs de Waal is afgerond, moeten we nog bij de locatie in Hellouw een bord plaatsen.”

Handvol

Het is niet de eerste route die in boekwerk is verschenen. Eerder zijn door Kunst en Cultuur uitgegeven: Piet Mulder kunstroute, route openbare kunstwerken, route langs de vloedschuren en kunstroute Jan van Anrooij. De bordjes op de kasteellocaties zijn voorzien van beperkte informatie en een QR-code, die verwijst naar de website van de Historische Kring West Betuwe en Bureau voor Toerisme. Daar wordt de geschiedenis van het betreffende kasteel weergegeven. De routes zijn te volgen per fiets of per auto.

Kunst en Cultuur

Wethouder Rutger van Stappershoef zegt in zijn voorwoord van het historische boekje ‘Route langs de kastelen’: “Ik ben blij met deze prachtig uitgevoerde uitgave. Dit boekje is een handig naslagwerk. Het kan zo weer gekoppeld worden aan het cultuureducatiepakket voor het basisonderwijs. Zo wordt met een samenhangend verhaal over vroeger een stukje geschiedenis over onze streek gekoppeld aan het heden en de toekomst. Want alles staat met elkaar in verband en we kunnen leren van de geschiedenis en dit nu gebruiken.”

Nu de plaatsing van de borden, op Hellouw na, is afgewerkt wordt het boekje in de verkoop gebracht. Door een financiële bijdrage van gemeente en bedrijven, is de verkoopprijs van het kastelenboekje vijf euro.

Het is te bestellen bij: www.skcwb.nl Verder bij de Beurs en de Fruitshop Betuwe, beiden aan de Markt in Geldermalsen.

Uniek nieuwbouwproject

Op de route door Deil is op de fundamenten van het 184 jaar geleden gesloopte middeleeuwse kasteel Palmesteyn herbouwd met drie woningen in dit bijzondere bouwwerk.

De route langs de kastelen en voormalige kastelen in West Betuwe is vanaf nu te koop. Een route langs 37 kastelen.

Cees Hoogteyling

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden