• Sylvia Lammers toont haar driedimensionaal werk.
• Sylvia Lammers toont haar driedimensionaal werk. Foto: Aangeleverd

Expositie houtsculpturen en mixed media doeken in Beesd

Nieuws Fotoseries 606 keer gelezen

Beesd • Twee creatieve inwoners van Beesd organiseren samen een bijzondere expositie in het weekend van 17 tot en met 19 november. Silvia Noordermeer maakt van boomstammen houtkunstobjecten. En Sylvia Lammers toont een collectie van driedimensionaal beeld op canvasdoeken. 

Noordermeer: “Drie jaar geleden zag ik op Mariënwaerdt iemand met een grote kettingzaag aan het werk. Van een stuk hout maakte hij de mooiste figuren. Ik dacht:  ’Dat wil ik ook’. Thuis maakte ik mijn eerste werkstukken: een konijn, een uil en eekhoorn.” In de coronatijd breidde ze haar collectie uit en verkocht deze op Facebook. Noordermeer: “Als ik door het bos loop en een boomstam zie, dan zie ik daar meteen al iets in. Een spin of een krokodil of iets anders.”

Verschillende houtsoorten
“Er is wel een verschil tussen het werken met houtsoorten. Het ene soort is zachter dan de ander. En bepaalde soorten gaan langer mee. Wilgenhout splijt bijvoorbeeld snel. Het eikenhout gaat het langste mee en naaldboomhout heeft veel hars en daardoor scheurt het niet snel.

Nederlands Kampioenschap
Ik heb twee keer meegedaan met het Nederlands Kampioenschap. Ik was daar de enige vrouwelijke deelnemer. Meestal doen zo’n twintig man mee aan een wedstrijd, maar het gaat meestal om een stuk of zeven professionals. Dat is de echte top. Die mannen zagen van ’s ochtends acht tot ’s avonds vijf uur. Zij maken een beeld in een uur tijd, terwijl ik er bijvoorbeeld acht uur over zou doen.”

“Ik zou ook wel wat sneller willen zijn. Hoe meer je oefen, des te sneller je word. Maar qua spierkracht doe ik niet onder. Werken met een kettingzaag is zwaar. Ik start vaak met een blad van 85 centimeter. Meestal moet ik na twee uur wel even rusten voordat ik verder zaag.”

Sylvia Lammers
Binnenkort is onze expositie. Op deze dag is Sylvia Lammers ook aanwezig. Hoe deze dames elkaar kennen? Lammers: “Ik woon vlakbij Silvia en heb haar een keer gevraagd om een uil voor mijn moeder te maken. We kwamen erachter dat we allebei heel creatief zijn. Ik vind het heel knap wat Silvia maakt en ook heel gaaf dat ze dit als vrouw doet.”

“Zelf heb ik geen zwaar gereedschap nodig. Mijn werk is heel abstract. Ik werk graag met canvasdoeken die ik verhard met zelfgemaakte lijm. Die beschilder ik en daar maak ik een soort 3D effect van. Ook plak ik er soms andere dingen bij. Ik ben zelf ook erg creatief. Ik heb vroeger de modevakschool gedaan en heb jarenlang mijn eigen lingeriecollectie gehad.” 

Tentoonstelling in Beesd
“Ik vind het heel leuk om een expositie te houden. Het is een interessante activiteit om te bezoeken. We maken allebei bijzondere kunst. Wat Silvia en ik maken dat zie je niet veel.”

De tentoonstelling is in het weekend van 17 tot en met 19 november. Bezoekers zijn welkom op de Ridderslag 11 in Beesd. Er is koffie en thee en de toegang is gratis. De openingstijden zijn: vrijdag 17 november van 19.00 tot 22.00 uur, zaterdag 18 november van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 19 november van 11.00 tot 17.00 uur.

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Afbeelding
• Sylvia Noordermeer zit tussen haar zelfgemaakte werk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app