• De burgemeester ontvangt het eerste exemplaar van het boekje 'Zing Nederlands met me'.
• De burgemeester ontvangt het eerste exemplaar van het boekje 'Zing Nederlands met me'. Foto: Elly van Kuilenburg

Start zevende seizoen ‘Zing Nederlands met me’

Nieuws Fotoseries 568 keer gelezen

GELDERMALSEN • Afgelopen vrijdag startte het zevende seizoen van ‘Zing Nederlands met me’. Deelnemers zijn statushouders in de gemeente West Betuwe. Maar ook andere mensen zijn van harte welkom. 

‘Zing Nederlands met me’ is een initiatief van ‘Integreren doe je samen’. Vrijdag 15 september startte het zevende seizoen van deze zangavonden met een boekpresentatie. Burgemeester Servaas Stoop nam de eerste versie in ontvangst.

Speciaal voor statushouders

De avonden worden speciaal georganiseerd voor statushouders. Mensen die nog moeite hebben met de Nederlandse taal. De meeste wonen pas enkele maanden tot enkele jaren in Nederland. De gezellige informele avonden leert hen op een speelse manier aan de hand van Nederlandse liedjes voor kinderen en volwassenen de taal en gewoonten. Naast de liedjes wordt ook gebruikt gemaakt van kleurrijke tekeningen, die ook te vinden zijn in het nieuw boekje. 

Ontmoeting, leren en zingen

“Het is wetenschappelijk onderbouwt dat plezier en zingen de taalbevordering stimuleert”, legt voorzitter en zangeres Marijke van den Bosch uit.

“Maar als ze één woord hebben geleerd is mijn avond al geslaagd. Dat is niet de enige reden dat we deze avonden organiseren. Het is ook een manier om elkaar te ontmoeten in een land waar je elkaar amper kent. De mensen kletsen na zo’n avond vaak nog een uur na op het schoolplein. Nieuwkomers ontmoeten land- en lotgenoten die al een aantal jaar in de Betuwe wonen. Zo ontstaan nieuwe vriendschappen en netwerken.”

Fantastisch team

Alle avonden worden afwisselend in basisschool D’n Bogerd of de Morgenster in Geldermalen gegeven. Het idee voor dit soort avonden is ontstaan in Paradiso in Amsterdam. “Samen met mijn vriendin Joke ben ik daar eens heen geweest. We kwamen samen erg enthousiast terug. Dit wilden wij ook in Geldermalsen op gaan zetten. En zo gezegd zo gedaan. We hebben een fantastisch team waarmee we deze avonden zes keer per jaar doen. Nu dus al voor het zevende seizoen.”

Zangeressen

De muziekband bestaat uit de zangeressen Joke Kingma en Marijke van den Bosch. Eva Schoemaker, George Pancras en Ruud Linsen musiceren en Ton van Vlijmen presenteert en maakt de tekeningen. Aukje van Eekeren helpt Ton bij de presentatie en musiceert soms mee. En Elmar Keizer is verantwoordelijk voor de foto’s. Zelfs in de coronatijd werd er door gewerkt.

Filmpjes

“Er werden online YouTube filmpjes gemaakt en deze werden ondertiteld zodat mensen thuis konden kijken. De filmpjes waren erg populair. Bij het maken van het jaarverslag 2022 bleek dat er dat jaar nog zelfs 6427 kijkjes werden genomen. Voor de coronafilmpjes maakte Ton de eerste tekeningen en daarna werd dat een traditie. De tekeningen werden steeds mooier. Totdat Ab Hooijer het idee opvatte om er een boekje van te maken. En dat hebben we gedaan. Ab heeft het boekje gemaakt en Joke de teksten gecontroleerd. De tekeningen zijn uiteraard gemaakt door Ton.”

Uitreiking boek

Het boekje werd met trots overhandigd aan de burgemeester. Ton: “Als u tijdens de gemeenteraad niets te doen hebt, dan kunt u de QR-code scannen en de liedjes luisteren. Dan zegt iedereen: hij zit te studeren.” 

De burgemeester antwoordde gevat: “Ik denk dat ze mij dan wegsturen hoor.” Hij vervolgde: “Hartelijk dank, het is leuk om hier aanwezig te zijn. Ik zal thuis de liedjes bestuderen.” Daarna werd er gezongen over het stadhuis ‘daar aan de waterkant’. Het boekje werd uitgedeeld aan de statushouders, en is voor iedereen verkrijgbaar voor zes euro. Bij de liedjes staat een QR-code waarmee diverse liedjes opgezocht kunnen worden. 

Aanstekelijk

De manier van werken blijkt een groot succes deze avond. De mensen doen vrolijk mee en zelfs achterin zingt een man heel zachtjes mee. Het enthousiasme is aanstekelijk. Een vrouw wil deze avonden ook op een andere locatie geven en een ander zou het graag met een groep gehandicapten proberen. 

Rivierenlandfonds en subsidies gemeente

Het ‘Zing Nederlands met me’ boekje is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Rivierenlandfonds en door subsidies vanuit de gemeente. Meer informatie over de agenda van ‘Integreren doe je samen’ en de data voor de zangavonden staat op de website: www.integrerendoejesamen.nl/agenda.

Elly van Kuilenburg

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app