• De laatste bomen worden gepland in het voedselbos door onder andere wethouder- Van Stappershoef en Marit van Egmond, directrice van de Albert Heijn.
• De laatste bomen worden gepland in het voedselbos door onder andere wethouder- Van Stappershoef en Marit van Egmond, directrice van de Albert Heijn. Foto: J.Wijngaard

Voedselbos in Enspijk: ‘Het moet nog gaan groeien en bloeien’

Nieuws 1.268 keer gelezen

ENSPIJK • Albert Heijn opende bij Vogelaar Vredehof in Enspijk hun allereerste gezamenlijke Voedselbos in Nederland.

CEO Marit van Egmond, die naar de opening van het Voedselbos was gekomen, wil met Albert Heijn natuurprogramma’s inzetten voor educatie in samenwerking met toeleveranciers zoals Vogelaar Vredehof.

Samenwerking met Vogelaar Vredehof

“Medewerkers van onze vaste appel- en perenleverancier Vogelaar Vredehof – waar we al 55 jaar mee samenwerken – en een aantal enthousiaste jonge Albert Heijn collega’s kwamen met het idee van een voedselbos, legt Van Egmond uit." 

Sier van den Brand van Vogelaar Vredehof: “In de afgelopen decennia is natuurlijk veel veranderd waarbij de laatste jaren steeds meer aandacht is voor duurzaamheid. In ons voedselbos wordt de link gelegd naar moderne fruitteelt door middel van Agroforestry. Het doel is met deze verschillende teeltvormen te ervaren hoe de fruitteelt nog meer in balans met de natuur kan worden gebracht en om positieve inzichten breder toe te passen. Daarnaast kijken we welke soorten het goed doen in het veranderende klimaat. Het voedselbos heeft ook een sociale functie: we gaan regelmatig oogstfeesten houden en schoolklassen uitnodigen.”

‘Wandelend de toekomst in’

Sjef van Dongen is een man met een missie. Hij ging namens Agroforestry aan de slag in Enspijk. "We bootsen hier een bos na met eetbare soorten beplanting en laten de natuur zijn gang gaan. Om dat bos nu al te zien is veel verbeeldingskracht nodig maar het heeft tijd nodig. Fantastisch dat Vogelaar het voortouw durft te nemen. Qua innovatie is een Voedselbos net als de formule 1, met een ecologisch systeem." Van Dongen geniet van de opzet in Enspijk. "Aan het begin zien we de oude structuren van de fruitteelt, naarmate we verder komen in het bos lopen we gaandeweg de toekomst in."

‘We zijn de fruitgemeente’

Voor de gemeente, vertegenwoordigd door wethouders Van Stappershoef (Economie) en Van Vrouwerff (Platteland) past het Voedselbos goed in de plannen. "We profileren ons als fruitgemeente van Nederland. Mooi dat West Betuwe nu door Albert Heijn als locatie gekozen wordt voor deze samenwerking. Met een fietsroute voor de deur zullen ook de recreanten en toeristen hier even halt houden en onder de indruk zijn van het Voedselbos." 

‘Jong geleerd is oud gedaan’

Eward Timmerman van Stichting Landschapsbeheer Gelderland is ook aanwezig. Hij mag een deel van het beheer, samen met medewerkers van Vogelaar oppakken. "Ik hoop dat er lokaal ook vrijwilligers te vinden zijn. Bijvoorbeeld straks met snoeiwerkzaamheden en dergelijke." 

Leerlingen van groep 8 van de Oranje Nassauschool uit Geldermalsen kwamen alvast de eerste klusjes doen. Ze werkten aan insectenhotels en krijgen een speciale rondleiding door het Voedselbos in aanbouw. Het is precies wat Marit van Egmond in haar toespraak aanhaalde. "Jong geleerd is oud gedaan. We moeten meer groenten en fruit eten, het is mooi als we de jeugd dan kunnen laten zien waar het voedsel vandaan komt."

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app