• Renske de Zwart en Jur van der Lecq van GroenLinks.
• Renske de Zwart en Jur van der Lecq van GroenLinks. Foto: J.Wijngaard

Zetelwissel binnen de fractie van GroenLinks West Betuwe

Nieuws 1.041 keer gelezen

WEST BETUWE • Het plan om Renske de Zwart de raadszetel van Jur van der Lecq over te laten nemen werd kort na de verkiezingen bedacht. 

Het moment om de wissel uit te voeren komt alleen iets sneller dan verwacht. Van der Lecq gaat verhuizen van Haaften naar Amsterdam: ”de liefde achterna.” Op 30 mei neemt hij afscheid van de gemeenteraad van West Betuwe. 

Stormachtige entree

In 2019 maakte GroenLinks in West Betuwe een stormachtige entree. De identiteit van de landelijke partij was voor iedereen duidelijk, maar het was afwachten hoe dat er op lokaal niveau uit zou gaan zien. Met de komst van GroenLinks West Betuwe betrad van Jur van der Lecq de politieke arena van de toen kersverse gemeente West Betuwe. 

“Mensen hadden direct een beeld bij GroenLinks als politieke partij, stads, alleen voor de import, en waren verrast toen we gezellig bij alle partijen op de koffie kwamen om kennis te maken. Inmiddels zijn we aardig ingeburgerd in de raad. Buiten de raad om gaan we natuurlijk ook bij mensen langs. Of we lopen mee met politie en brandweer om meer over hun dagelijkse werkzaamheden te leren.”

Voortrazende trein

Als Van der Lecq zo over de laatste vier jaar praat is het niet alsof hij afscheid neemt. Het lijkt er eerder op dat hij van een voortrazende trein springt. Dat gevoel herkent hij, want misschien is hij nog helemaal niet klaar met de politiek. “Als je ergens woont, moet je iets terug doen voor de samenleving”, is een gevoel dat hij deelt met opvolger Renske de Zwart. “Het is lastig om daar mee te stoppen”, geeft Van der Lecq aan die verwacht ook in Amsterdam een zinnige invulling aan die gedachte te kunnen geven. 

Zoon van een dominee

De eerste stappen op iets dat op politiek begon te lijken maakte Van Der Lecq als voorzitter bij de lokale voetbalvereniging. Zijn achtergrond als zoon van een dominee in Deventer hielp hem daarbij. Een voorbeeld voor hem was de realisatie van nieuwe sportvelden en het bewaken van de sfeer rondom de vereniging. “Dan moet je diplomatiek optreden en bedrijf je onbewuste wat politiek, op zoek naar oplossingen.” 

Toen hij bij de speeltuinvereniging kennis maakte met Jan van Nuland die op dat moment GroenLinks aan het oprichten was in West Betuwe, zette hij ongemerkt de eerste stap naar de daadwerkelijke politiek. “Daarom heb ik mij in de afgelopen jaren zo hard gemaakt voor verenigingen. Daar worden essentiële verbindingen gelegd binnen een dorp.” 

‘Tevreden met hoe de partij het doet’

Nu Van Der Lecq en De Zwart de tijd krijgen om hun dossiers over te dragen en veel met elkaar in gesprek te gaan, zijn ze tevreden over hoe hun partij het doet. “Misschien waren we vier jaar geleden op bepaalde vlakken wel een roepende in de woestijn. Tegen de algemene gedachte dat alleen in Den Haag over klimaatproblemen, inclusie en burgerparticipatie werd gepraat haalden wij deze onderwerpen naar een lokaal niveau. Toen was dat nieuw maar nu de urgentie steeds voelbaarder en zichtbaarder wordt is het onvermijdelijk dat we dit samen aan zullen moeten pakken.”

‘Geen Randstad politiek’

Ze voelen de urgentie maar beseffen dat veranderingen langzaam gaan. Terugkijken op de vier jaar van Van Der Lecq helpt daarin. “Er werd vanuit gegaan dat wij Randstad-politiek wilden bedrijven. Maar GroenLinks is juist voor een groene gemeente als West Betuwe een belangrijke partij. Ondanks dat we vooralsnog niet in een coalitie zijn gekomen hebben we flinke stappen gemaakt.”

In zijn werk als regisseur was Van Der Lecq gewend duidelijke keuzes te maken, proactief te zijn. “Dat is niet de modus waarin de politiek werkt. Dus tegelijk met de rust waarmee we konden inwerken heb ik mij ook weleens verbaasd. Over alle problemen die bij een ijzersterke motie van ons worden bedacht. Ik denk dan vaak: maak het nu gewoon mogelijk, ga door en los onderweg de problemen op. Maar die stap is er nog eentje te ver blijkbaar.”

‘Plezier in ontdekken hoe de politiek werkt’

De Zwart geniet van het werken in de fractie. In de coronaperiode sloot ze aan en kon ze letterlijk op afstand de gezichten leren kennen van de politici en rustig de vergaderingen volgen. Als burgerlid draaide ze al mee in bepaalde onderwerpen en dossiers. “Ik heb er echt plezier in om te ontdekken hoe de politiek werkt, dat is ook wel nodig met minsten drie vergaderingen per week anders houd je dit niet vol denk ik. Resultaten halen is belangrijk voor je motivatie maar je moet ook kijken naar het grote plaatje.” 

De door de gemeente georganiseerde cursus Politiek Actief ziet De Zwart als een heel mooi visitekaartje voor de lokale politiek. “Daarmee krijg je een leerzaam inkijkje in het werk. Het is als gemeenteraadslid ook een verantwoordelijkheid om de Raad goed te laten functioneren, daar mogen we wel meer naar kijken nog.” Daarbij wil ze de GroenLinks ideeën blijven inbrengen, rekening houdend met de gedachte dat de gemeenteraad ook een algemeen belang dient. 

Realiteitszin

Bij zowel de afscheidnemende Van Der Lecq als zijn opvolger zit een gezonde dosis realiteitszin. “Je moet als raadslid een expert in alles zijn, dat is niet mogelijk. Luisteren, afwegen en zorgvuldig besluiten nemen en jezelf daarin trouw blijven, dat is belangrijk. En daarbij moet je soms duidelijke keuzes durven te maken.”

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden