Het grootste koor van Asperen zong uitbundig het West Betuwe Lied.
Het grootste koor van Asperen zong uitbundig het West Betuwe Lied. Foto: Cees Hoogteyling

Grootste koor van Asperen zingt het West Betuwe Lied

Nieuws 1.000 keer gelezen

ASPEREN • De jaarvergadering van vereniging ‘Oud-Asperen’, vorige week in het dorpshuis, werd door zo’n tweehonderd leden bezocht.

Voorzitter Freek Witjes: “Dit is toch geweldig mee te mogen maken als bestuur. We hebben ruim zevenhonderd leden. We waren eerst bang dat de belangstelling te groot zou zijn. Gelukkig is er plaats voor iedereen en voldoen we aan de brandvoorschriften. Het mooie is dat onze vereniging in 1978 pas is opgericht en wel door de import. 

Mensen van buiten

Toen in de vorige eeuw de boerderijen uit het stadje Asperen naar het ruilverkavelingsgebied verhuisden, kwamen er veel mensen van buiten hier wonen. Die mensen wilden graag dat veel van het oude moest worden bewaard. Zo is ‘Oud Asperen’ ontstaan met een eigen museum. Het museum is iedere zaterdag geopend. Verder naast onze jaar vergadering geven we jaarlijks ‘De Asperensche Courant’ uit en organiseren we stadswandelingen en het beklimmen van de kerktoren.”

Film en historie

Voor de avond begon, werd in een sneltreinvaart de agenda afgehandeld. Niemand van de aanwezigen had vragen over de agendapunten. Aansluitend werd een schitterende documentatie gegeven over het verleden van Asperen. Het filmcomité Filmerfgoed Asperen heeft een collage van oude films gemaakt en die werd getoond. Het comité, onder de technische leiding van Erik Jas, hebben Gijs de Man en Ton Kleijn een schitterende documentatie gemaakt voor de vereniging. Oude herinneringen werden opgehaald. Zo hoorden we nog de stadsomroeper Toontje Blom voorbijkomen. Hij riep: “Hallo, hallo. Hedenavond vette hanen te koop bij Kon aan de meule. Zegt het voort, zegt het voort.” Daarna werden de bezoekers meegenomen naar de vroegere Oranjespelen op Koninginnedag. Het merendeel van die spelen speelden zich af in de Achterstraat. Spelen die toen werden gehouden behoren tot het verleden. Toch zouden die het, wanneer die weer nieuw leven in zouden worden geblazen, nu ook nog heel goed doen.

‘Pop zoenen’

Om er maar een paar te noemen, het ringsteken, tobbesteken in een lorrie en zeker niet te vergeten het ‘pop zoenen’. Dat Asperen een rijke geschiedenis heeft, werd tijdens deze vergadering nog eens duidelijk voor het voetlicht gebracht. Zeker mocht niet ontbreken de koninklijke bezoeken aan de stad. In 1951 bracht Juliana een bezoek aan Asperen en meerde de Piet Hein aan in de haven en later ook het bezoek van Beatrix. Herinnering aan het feest rond de 1000 jaar stadsrechten met het klank en lichtspel.

West Betuwe Lied

De avond werd afgesloten met het uitbundig zingen van het nieuwe West Betuwe Lied, wat is ingezonden door het koor Gaan Zoals Het Gaat. Dit werd gezongen door het grootste Asperensche koor ooit. Het lied was een voltreffer. Na afloop gingen tientallen bezoekers nog neuriënde huiswaarts. Info: www.oud-Asperen.nl

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app