• cursist aan het werk
• cursist aan het werk Foto: Soraya van Houwelingen

Programma Bevrijdingsfeest in Heesselt bekend

Nieuws 629 keer gelezen

HEESSELT • Na de opening, barst het los in en rond het Heesseltse kerkje. Is er geen theater of muziek, dan is er wel een podcast te beluisteren, door kinderen gemaakt. Of je kunt met zelfbenoemd ‘torengek’ Pieter van der Schoot de middeleeuwse duiventoren beklimmen. 

Dichters en oldtimers

Er komen dichters langs en rond het middaguur stopt de stoet met oldtimers uit de oorlog. Bestuurders en passagiers schuiven gezellig aan bij de buurttafel vol bevrijdingsbroodjes, zelfgemaakte soep en Oekraïense hapjes. 

Persoonlijke bevrijdingsgedachten

Buiten wacht een bonte club kartonnen mensen de bezoekers op. In het atelier van Soraya van Houwelingen uit Heesselt verbeelden dezer dagen 25 cursisten hun persoonlijke bevrijdingsgedachten. Mensen liggen er op de grond, tekenen hun contouren en daarin worden de gedachten uitgewerkt. 

Resultaat zijn vooral vrouwen; een paar naakt maar de meesten met kleurige kleren, met duiven, bloemen en vredestekens, dansend of juist stoer. Ook is er kunst in de kerk, oa van de Oekraïense kunstenaar Yana Voronina. ’s Ochtends wordt zij geïnterviewd over haar vertrek uit haar moederland, samen met haar zoon Stas en haar zus met twee kinderen. 

Kinderen in podcast en theater

Tweemaal is de kinderpodcast ‘Kinderen van Nu en Toen’ te horen waarin Dijn en Olivier twee ouderen bevragen over hoe het was om kind te zijn in de oorlog. Twee keer ook spelen kinderen mee in de bijdragen van theatermaker Dinie van Oort. Onder andere in ‘Will we ever be free?’, gebaseerd op gesprekken met jonge vluchtelingen. Hoe is het om je land te moeten verlaten om elders opnieuw te beginnen? 

Muziek uit Oekraïne en de Betuwe

De hele dag zijn er optredens; van dichters en muzikanten. Er is een Oekraïense zanger en accordeonmuziek. De Oekraïense Pandura wordt bespeeld, een klassiek snaarinstrument. De dag sluit af met een optreden van de River Folk Sideshow. Hopelijk is dit bevrijdingsfeest ook een lichtpuntje voor de Oekraïense mensen die meedoen.

Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

• cursist aan het werk
• Cursisten en hun kunstwerken.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden