• De bloemenverkoop vanuit de bakfiets.
• De bloemenverkoop vanuit de bakfiets. Foto: Aangeleverd

Marjolein den Hartog: ‘Ik laat de natuur dicteren’

Algemeen 523 keer gelezen

ENSPIJK • Marjolein den Hartog heeft een missie: “Op zo’n natuurlijk mogelijke manier snijbloemen kweken.” Inmiddels zijn er twee stukken grond in Enspijk waarop Marjolein met haar bedrijfje ZaaiLinge bloemen kweekt. Ze werkt daarbij met een eigen filosofie: ‘Ik laat de natuur dicteren’.

Vensterbanken vol jonge plantjes

Kort na deze uitspraak moet Marjolein ook wel een beetje lachen. “De natuur laten dicteren, dan denken veel mensen waarschijnlijk aan een rommelige boel, een tuin waar het onkruid welig tiert.” Maar wie deze dagen bij haar over de vloer komt weet juist dat ze het zichzelf niet makkelijk maakt. De vensterbanken van haar huis staan, soms tot ergernis van haar man, helemaal vol met ontkiemende zaadjes. Tientallen bakjes, waarvan de jonge plantjes straks worden overgezet in de Betuwse grond. De natuur laten dicteren blijkt een hele andere betekenis te hebben. 

Op zoek naar de juiste balans

“Het gaat erom het bodemleven in stand te houden. Niet werken met kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Met mijn insteek moet je continu op zoek naar de juiste balans zoals de natuur die voorschrijft.” Een mooi voorbeeld van Marjolein zijn de brandnetels. “Die blijven bij mij op sommige plekken inderdaad staan. Daar trekken ze vlinders aan die er hun eitjes op leggen. En zo is het zoeken naar welke bloem een bepaald insect aantrekt, of juist niet. Het belangrijkste is om mee te gaan met de seizoenen. Je moet in de winter geen onmogelijke wensen hebben. De markt zorgt daar wel voor maar in mijn werkwijze past het niet, of is het simpelweg niet mogelijk om bepaalde bloemen te hebben.”

‘Zo werkt de natuur niet’

De consument is gewend om bloemen te kiezen op kleur of gewoonweg waar ze op dat moment een wens hebben. Alleen zo werkt de natuur niet. “Alles is kunstmatig te fabriceren, met warmgestookte kassen of rozen uit verre streken.” Bij ZaaiLinge kun je in de winter best bloemen krijgen maar dan zijn ze gedroogd.

Bakfiets voor de deur

Marjolein staat aan het begin van het derde serieuze jaar en is bijvoorbeeld ook betrokken bij Bloemrijk Enspijk. Met haar bedrijf geeft ze ook workshops en wanneer straks de eerste bloemen er zijn kunnen deze gekocht worden. De kenmerkende bakfiets staat dan voor haar deur aan de Kampsedijk. Ze droomt van een groter stuk land met een schuurtje maar wil het allemaal wel behapbaar houden. Met respect voor de natuur.

Boeketreeks

Dit jaar start Marjolein den Hartog met de ZaaiLinge-Boeketreeks: “Bij mijn bloemen kun je je al net zo verliezen als bij die heerlijk zorgeloze romannetjes. Een bloemenseizoen wekelijks of tweewekelijks de mooiste bloemen op tafel, vers van het veld en vol natuurlijke geuren en kleuren. Als je hart daar niet sneller van gaat kloppen.”

www.zaailinge.nl/boeketreeks

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app