• Burgemeester Stoop met de winnaar van het Groot Kinderdictee West Betuwe 2023.
• Burgemeester Stoop met de winnaar van het Groot Kinderdictee West Betuwe 2023. Foto: betuwefotograaf.nl

Finale van Groot Kinderdictee West Betuwe weer een groot feest

Algemeen 1.326 keer gelezen

GELDERMALSEN • Het Groot Kinderdictee wordt ieder jaar georganiseerd door de Rotary. Met sponsorbedragen wordt geld opgehaald voor goede doelen in de regio. Na de voorronden vorige week, waaraan ruim vijfhonderd kinderen van diverse scholen in West Betuwe meededen, was het nu tijd voor de grote finale. Vijftig kinderen waren uitgenodigd voor het afsluitende Groot Kinderdictee West Betuwe in De Pluk.  

Finale in De Pluk

Op vrijdag mochten de finalisten in de theaterzaal het dictee maken, na afloop konden de kinderen blijven zitten voor een film en keek de jury de dictees na. Burgemeester Servaas Stoop was aanwezig als jurylid en verrichte de feestelijke prijsuitreiking. Met wapperende schrijfhanden kwamen de kinderen de filmzaal uit. Driftig napratend over de zinnen die Alieke Bel opdreunde. De schooldirectrice was helder: “Dit dictee moet te doen zijn voor kinderen uit groep 7 of 8.” Het leek eerder dat de zenuwen voor sommige deelnemers teveel werd. De twijfel over het gebruik van hoofdletters en koppeltekens nam toe tijdens de nabeschouwing.

Winnaar van CBS Goudenstein

De leden van de Rotary en burgmeester Stoop trokken zich terug in een vergaderruimte om met de kenmerkende rode pen de dictees na te kijken. Het bleek al snel dat het enorm spannend zou worden in de top-10. De resultaten ontliepen elkaar nagenoeg niet. Tijdens de prijsuitreiking kwam de burgmeester terug op wat opmerkelijke en veelgemaakte fouten. Daarbij merkte hij ook op tevreden te zijn met de handschriften van de kinderen. “Ik heb gezien dat het voor sommigen lastig wordt wanneer de klanken toenemen zoals bij chemische en ecosystemen waarbij er gewisseld werd tussen c’s en k’s. Mangrovebossen werd ook vaak verkeerd geschreven ondanks de feilloze uitspraak van Alieke Bel waarbij toch echt geen n te horen was”, blikte Stoop terug. De winnaar Iva Bollen van CBS Goudenstein uit Haaften maakte vier fouten en mocht zich winnaar noemen van het Groot Kinderdictee West Betuwe. Kort daarop gevolgd door Julia Kort van de Rehobothschool uit Geldermalsen en Sephora van ‘t Oever van basisschool Op ‘t Hof uit Tricht.  

Sponsorbedrag

Het Groot Kinderdictee West Betuwe wordt mede mogelijk gemaakt door een veertigtal bedrijven uit de regio, met ondersteuning van de vrijwilligers van de Rotary. De opbrengst kwam net als eerdere jaren geheel ten goede aan het goede doel. Het sponsorgeld, een bedrag van 11.000 euro, wordt verdeeld tussen ‘Kinderzwerfboek’ en ‘Stichting Integreren Doe Je Samen’.

Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden