• Koks en organisatoren in de keuken.
• Koks en organisatoren in de keuken. Foto: Integreren Doe Je Samen

Met eten en drinken kennismaken met Turkse inwoners

Algemeen 680 keer gelezen

GELDERMALSEN • In De Pluk kan iedere maand gegeten worden bij Meet & Eat. Om elkaar te ontmoeten en in gesprek te komen. Met enige regelmaat zijn er thema-avonden, vaak in samenwerking met bijvoorbeeld Integreren Doe Je Samen.

Turkse keuken 

Vorige week werd in het kader daarvan de keuken, normaal bemand door Francien en Cor, overgedragen aan enkele Turkse inwoners van West Betuwe. Zij maakten traditionele gerechten waarvan de tientallen bezoekers konden eten. Naast het ontmoeten van elkaar kon nu dus ook kennisgemaakt worden met andere smaken.

Uitleg tijdens het eten

Sinds enkele jaren is het aantal Turken dat asiel aanvraagt in Nederland toegenomen, dat heeft te maken met de politieke situatie in het land. Naast koken kwamen de Turkse mensen tussen de gerechten door iets vertellen over het hoe en waarom van deze toename. Persoonlijke verhalen en ervaringen werden gedeeld, niet alleen in woorden maar ook met beelden. Zoals de indrukwekkende kunstwerken van Nesibe Zeynep-Yahsi. De vluchtelingen uit Turkije blijken vaak hoogopgeleide mensen die vroeger voor de overheid werkten, journalist waren of op een andere manier de (ongewenste) aandacht van het regime op zich gericht zagen. Een man vertelde tijdens het eten trots dat hij in Nederland sinds kort weer hetzelfde beroep kan uitoefenen dan in zijn thuisland: wiskundeleraar.

Informatie

De volgende Meet&Eat in de Pluk is op donderdag 20 april vanaf 18.00 uur. Kijk voor meer info op: https://www.depluk.nl/aanmelden/

Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden