• Het beoogde veldje voor de nieuwe speeltuin in Geldermalsen.
• Het beoogde veldje voor de nieuwe speeltuin in Geldermalsen. Foto: Aangeleverd

SP West Betuwe: ‘Meer invloed gemeente bij speeltuinen’

Algemeen 1.220 keer gelezen

METEREN • De SP is in West Betuwe nog maar pas actief. Langzaam beginnen de leden van de afdeling zich te roeren. Afgelopen vrijdag kwam Tweede Kamerlid Renske Leijten naar Meteren, om te praten over de oplopende kosten. Ook lokale SP’er Vincent Dam uit Meteren kwam met een interessant gespreksonderwerp. 

Leijtens kwam met een oproep aan de lokale socialisten om meer actie te voeren op de markt. Dam reageerde: “Sorry Renske maar wij gingen langs de deuren. Daarbij stuitten we op een interessant onderwerp.” 

Actie voor speeltuin in Geldermalsen

Dat de lokale SP’ers iets op hebben met de speeltuinen bleek eerder, toen mede door de SP jongeren georganiseerde handtekeningenactie een speeltuin in Geldermalsen moest gaan opleveren. Het is juist daar waar de schoen wringt volgens de SP West Betuwe. “Er kwam een mooie actie waarop de wethouder reageerde en uiteindelijk een vergunning verleende. De speeltuin kan er komen. Maar toen stuitte ik op iets waarover ik niet eerder nagedacht had.” Vincent Dam ondervond dat om dan uiteindelijk een speeltuin te starten nog heel veel nodig is. 

‘Niet alleen voor wie zijn zaakjes het beste kan regelen’

“Leuk die toestemming van de gemeente alleen wordt er daarna vanuit gegaan dat de inwoners even zelf alles regelen. En dat werkt misschien in een welvarende wijk met gepensioneerde vrijwilligers en veel eigen middelen, maar mogen kinderen in minder welvarende wijken dan geen speeltuin?” Dam vindt dat een speeltuin veel meer is dan een speelplek voor kinderen. “Inwoners kunnen elkaar op een dergelijke plek ontmoeten, het is iets van de buurt.” Wat de SP West Betuwe betreft worden de speeltuinen weer veel meer bestuurd en georganiseerd vanuit de gemeente. “Ook omdat spelen gezond is, net als elkaar ontmoeten in de buitenlucht. En dat moet voor iedereen zijn, niet slechts voor wie zijn zaakjes het beste zelf kan regelen.”

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden