• Uitzicht vanaf de woning van Frans op de plek waar FruitVillage moet verrijzen.
• Uitzicht vanaf de woning van Frans op de plek waar FruitVillage moet verrijzen. Foto: Aangeleverd

Bewoners bezorgd om komst van FruitVillage: “Vrees voor overlast”

Algemeen 1.294 keer gelezen

GELDERMALSEN • FruitVillage moet dé plek worden voor grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten en tien procent spoedzoekers. “Maar wij gaan alles doen om dat tegen te houden”, zegt Frans die met zijn gezin naast de plek van het bedachte project woont. 

Duidelijk aanwezig tijdens de informatiebijeenkomst over FruitVillage waren de bewoners van de huizen aan Burgemeester Roozeveld van der Venlaan in Geldermalsen. 

Onaangekondigd bezoek

Voorjaar 2022 kregen ze via berichten in de krant door dat er wat te gebeuren stond. Vanaf het eerste moment waren er veel geruchten en dat duurde tot het bezoek van Cees van Doorn, de initiatiefnemer. Volgens de buurtbewoners stond hij in oktober onaangekondigd aan de deur om de plannen van FruitVillage uit de doeken te doen. Achteraf voelen de bewoners zich aardig overvallen. 

“We werden zelfs op onze 06-nummers gebeld, hoe kant dat”, vraagt iemand zich af. Negen adressen kent de straat en volgens de buurtgenoten vertelde Van Doorn net zoveel verschillende verhalen. “We staan en stonden er helemaal niet voor open. Het voelde alsof we gepaaid moesten worden”, zegt Frans over het huisbezoek. Het voelt dubbel om tijdens de bijeenkomst Cees van Doorn te horen zeggen: “We hebben iedereen erbij betrokken.”

Landelijk wonen

Frans en zijn gezin hebben het huis waar ze wonen net van de grond af opgebouwd, een zware periode met veel lastige vergunningsaanvragen en veel werk. De plek waar het huis staat, is waar de vrouw van Frans opgroeide: “Alles hebben we aangepast om geen overlast van bijvoorbeeld de voorbijrazende treinen te hebben en volop te kunnen genieten van landelijk wonen. Het kostte veel tijd en energie. We moesten hard werken om dit voor elkaar te krijgen, het is dan ook zuur om te zien hoe snel zo’n project als FruitVillage er even doorheen gefietst wordt.” 

In het huis ligt inmiddels een dikke map met alle informatie waaruit Frans onderdelen haalt om ter discussie te stellen. Een buurvrouw met een nog dikkere map lepelt wat zaken op die volgens de buurtbewoners op dit moment spelen:

“Draait om geld verdienen”

“Er zitten tegenstijdigheden in het beleidsplan en wat ze ons tijdens de bijeenkomst vertelden. De ideeën over de verkeerssituatie kloppen niet en de papieren staan vol met doelstellingen over communicatie en draagvlak. Dat punt is mislukt want sinds de bijeenkomst horen we niets meer. We hebben nog vragen gesteld, geen antwoorden gekregen. Het voelt alsof ze het er nu stiekem gewoon doorheen gaan drukken. Ze kunnen nu niet beweren dat ze draagvlak hebben.” 

De buurtbewoners hebben zelf allemaal iets met fruit. Ze hebben ermee gewerkt of ze wonen tientallen jaren in de streek. “Tijdens de bijeenkomst was het verhaal, dat dit nodig is voor de fruitsector maar wat ons betreft zijn ze al tientallen jaren te laat. Straks is het alleen nog maar inpakken en verwerken van fruit hier in Geldermalsen. Heb je daar dan al die arbeidskrachten voor nodig?”, vragen ze zich af. 

Ze zien dan mogelijkheden, die nu al als geruchten rondgaan over een andere invulling van de huisvesting. “Uiteindelijk moet er geld verdiend worden, veel geld en dat is waar dit allemaal om draait. Maar wat mij betreft gaat het grote geld dit keer niet winnen.”

Reactie Cees van Doorn

“Ik ben bij de bewoners langs geweest. Bij ieder gesprek is hetzelfde plan besproken. De plannen zijn ook op hardcopy bij de bezoeken achtergelaten. De gesprekken hebben op individueel niveau plaatsgevonden waardoor het kan zijn dat door het stellen van diverse vragen er verschillende invalshoeken van het plan zijn belicht.

Reacties die via verschillende wegen ons hebben bereikt zijn beantwoord. Mijn contactgegevens staan zowel op de website van VanDoorn Living, als van FruitVillage (met mijn persoonlijke telefoonnummer). 

In de uitnodigingsbrief welke is verspreid in de omgeving is ook expliciet benoemd dat er zowel tijdens, als na de informatieavond op 18 oktober ruimte is voor vragen, opmerkingen en aanvullingen. Op onze sociale media kanalen is dit ook gecommuniceerd.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie