Dominee Klaas Jelle Faber op de kansel in de gereformeerde kerk van Asperen
Dominee Klaas Jelle Faber op de kansel in de gereformeerde kerk van Asperen Foto: Levien Vermeer

Dominee Klaas Jelle Faber is gestart in de gereformeerde kerk van Asperen

Algemeen 551 keer gelezen

ASPEREN • Het afgelopen jaar heeft het gezin Faber veel veranderingen te verwerken gekregen, vertelt echtgenoot en vader Klaas Jelle (49). “Eerst ging vorig jaar september de jongste het huis uit, een maand later verhuisden we en vervolgens moesten we wennen aan een nieuwe woon- en werkplek.” 

Zoon Karsten (21) studeert technische natuurkunde in Enschede en dochter Jente (18) doet theologie in Nijmegen. In oktober 2021 kwamen Klaas Jelle en Mirna dus met z’n tweetjes vanuit Wolvega naar Gorinchem, en sinds kort is hij bij de gereformeerde gemeente in Asperen betrokken.

Verbinding zoeken

Voelt hij zich al een beetje thuis? “Ik kom uit Friesland en mijn vrouw Mirna uit de Achterhoek. We leerden elkaar tijdens de studie in Groningen kennen en hebben gemeentes in Uithuizermeeden, Marknesse en Wolvega gediend. 

Volgens ons heb je minimaal een jaar nodig om ergens te ‘landen’, maar het voordeel van een kerkelijke gemeenschap is dat je er meteen deel van wordt. Ik verbaas me iedere keer over de snelheid waarop je wordt opgenomen, nu ook hier weer in Asperen.” Hij heeft al een middagje gewandeld met zijn collega van de Hervormde kerk, Peter van den Berg. “Ik zal altijd de verbinding zoeken en anderen betrekken. Dan is het handig als je al een goed contact met elkaar hebt.”

Piano

Als puber vond hij het al heel interessant om het geloof te onderzoeken. “Zo kwam ik bij theologie uit, dat is een zeer veelzijdige studie; taal, geschiedenis en psychologie, daar hield ik van. In 1997 rondde hij zijn studie af en volgde tot 1999 de kerkelijke opleiding die uitging van de Nederlands Hervormde kerk. “Sommigen vallen van het geloof af tijdens de theologiestudie, maar die heeft mijn geloof juist verdiept.” 

Hij houdt veel van orgelmuziek en speelt zelf piano, ook in de zondagsdienst. “Dat worden dan Opwekkingliederen” lacht hij, verwijzend naar een evangelische liedbundel. “Dat kunnen ze gelukkig wel hebben in de gereformeerde kerk in Asperen. En dat is fijn, want ik gedij in een pluriforme gemeente.”

Voetbal

Gevraagd naar zijn visie op kerkzijn, antwoordt hij: “De kerk is een gemeenschap die samenkomt rondom het geloof in Jezus Christus en daar handen en voeten aan geeft in de samenleving. Als individu hebben we die opdracht ook natuurlijk, maar in de gemeenschap kun je dat samen oefenen, en je steunt en bemoedigt elkaar.”
Hij vergelijkt het met voetbal. “Je kunt in je eentje met een bal tegen een muurtje aan trappen, maar voetbal is toch bedoeld als teamsport.” Elke ochtend leest hij in de Psalmen.

“Daar schrijf ik dan iets over op en overdenk het Bijbelgedeelte. Soms word ik erdoor geraakt, maar niet altijd.” Zijn favoriete Bijbeltekst is Psalm 27 die begint met: De Heer is mijn licht en mijn heil, voor wie zou ik vrezen? Peinzend zegt hij: “Dat is toch wel de kern van waaruit ik leef. Als de Heer je licht is en je behoud, dan hoef je niet  bang meer te zijn.”

Kerk in de samenleving

Faber vindt het een uitdaging mensen buiten de kerkelijke gemeenschap te bereiken. “We willen als kerk niet op ons zelf staan, maar zoeken graag de verbinding met de gemeenschap in Asperen.” Om de onderlinge ontmoeting te stimuleren zijn er gesprekskringen en eens per maand een gezamenlijke maaltijd in het verenigingsgebouw De Rank aan de Middelweg. “Daar kan iedereen aanschuiven, ook ‘buitenkerkelijken’ zijn van harte welkom.” De Oekraïense vluchtelingen en statushouders-gezinnen in het stadje zijn eveneens in beeld, vertelt Faber. 

“Laatst hebben we door kerkleden samengestelde boeketten bloemen rond gebracht.” Als christen moeten we niet in een hoekje gaan zitten, vindt hij, zo van ‘stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw’ naar het bekende liedje.

“In deze verwarrende tijd kun je nog steeds die hoop en liefde uitdragen van waaruit je leeft. En gebed is ons sterkste wapen om het onrecht te bestrijden.”  

Levien Vermeer

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie