Marleen Heus, Jane Ruben en Joa Middag starten een Taalkring.
Marleen Heus, Jane Ruben en Joa Middag starten een Taalkring. Foto: Levien Vermeer

Start van Taalkring in Asperen

Algemeen 404 keer gelezen

ASPEREN • Marleen Heus, Jane Ruben en Joa Middag starten een Taalkring in Asperen om statushouders en andere migranten te helpen bij het leren van de Nederlandse taal en zich thuis te voelen.

Marleen Heus presenteert koffie met donkere chocolade en vijgen. Ze vertelt over Vildan, de jonge Turkse vrouw uit Leerdam, voor wie ze taalmaatje is. “Vildan legde een walnoot in de vijg en at dat tegelijkertijd op. Ik heb het ook eens geprobeerd en het is een heerlijke combinatie.” Maar Vildan had nog niet veel Nederlanders ontmoet die van vijgen houden, zegt Marleen. “Toen zei ik dan heb ik meteen een leuk spreekwoord voor je: ‘wat de boer niet kent, dat eet hij niet’. En kon ik de betekenis uitleggen.” Zo zitten we meteen middenin het onderwerp: vluchtelingen en andere migranten een handje helpen bij het leren van de Nederlandse taal en zich thuis te voelen in de nieuwe woonplaats.

Zes jaar geleden heeft een groep inwoners van Geldermalsen de stichting ‘Integreren Doe Je Samen!’ (IDJS!) opgericht. Zij dragen vluchtelingen een warm hart toe en helpen hen onder andere met een basisinboedel, leren fietsen en een Taalkring om Nederlands te oefenen. Marleen werd geraakt door dit initiatief, en besloot ook een Taalkring in Asperen te beginnen. Haar plaatsgenoten Jane Ruben en Joa Middag sloten zich bij haar aan. Jane heeft ruime ervaring met Nederlands als tweede taal-lesgeven aan kinderen. Joa kent Asperen heel goed en is sociaal betrokken. Marleen is al meer dan twee jaar vrijwilliger bij het Taalcafé in Leerdam, en heeft inmiddels aardig wat materiaal ontwikkeld. Ze legt uit wat de bedoeling is van de Taalkring: “We praten over allerlei praktische, dagelijkse onderwerpen om de Nederlandse woorden en begrippen te leren uit het dagelijks leven.” Jane vult aan: “Hoe we de dingen hier doen, bijvoorbeeld als je een dokter nodig hebt, hoe het schoolsysteem in elkaar zit, of wat je moet weten om afval te scheiden. Daarnaast wisselen we ook ideeën uit, bijvoorbeeld over gezond eten.” De dames zoeken naar aanknopingspunten bij de leefwereld van de statushouders, maar, vindt Jane: “Je wilt de mensen ook wel kennis laten maken met nieuwe dingen natuurlijk. Bovendien gaat het niet alleen om taal, maar ook om sociale contacten.”

Vorige week maandag is Taalkring Asperen gestart. Jane vertelt: “Er kwamen zeven mensen, dat vonden wij al heel mooi.” Samen met Marleen is ze eerst op bezoek geweest bij gezinnen om kennis te maken. “Sommigen zijn nog maar een paar maanden hier, terwijl anderen al een aantal jaar in Asperen wonen. We proberen zoveel mogelijk bij ieders niveau aan te sluiten.” Tijdens de eerste Taalkring werd de deelnemers gevraagd waarover ze de komende bijeenkomsten willen praten. Marleen was verrast over de ideeën uit de groep. “Ze willen leren over rechten en plichten, opvoeding, Nederlandse gewoonten en hoe werk te vinden. Ook vroeg men naar onze straattaal. Maar waarschijnlijk bedoelen de nieuwkomers ons dialect, de klanken daarvan verschillen nogal van het schoolse Nederlands.” 

De dames zoeken nog meer vrijwilligers, en daar heb je geen bijzondere bagage voor nodig. “Met een warm hart voor de medemens, openheid, en liefde voor je eigen taal kom je al een heel eind” verzekeren ze, om te vervolgen: “We leren ook van elkaar en natuurlijk worden de vrijwilligers ingewerkt. We zoeken ook nog mensen die taalmaatje willen zijn, zodat de nieuwkomer intensief Nederlands kan oefenen, en een maatje heeft voor de gezelligheid. Het is fijn om bij iemand terecht te kunnen aan wie je vragen kunt stellen en je zorgen mee te delen.” Marleen vertelt dat er recent ook in Beesd een Taalkring is gestart. “Het zou fijn zijn als er nog meer lokale Taalkringen worden opgezet, zodat nieuwkomers zo dicht mogelijk bij hun woonplek terecht kunnen.”

De Taalkring is op maandagochtend van 10:00 tot 11:30 uur in het Dorpshuis, van Langerakstraat in Asperen. Nieuwkomers kunnen gewoon binnenlopen. 

Informatie: Marleen Heus 06-19981456. www.integrerendoejesamen.nl

Levien Vermeer

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Mijlpaal bereikt: 'Uitvoering van de kernagendapunten komt op stoom' Algemeen 31 mrt., 19:00
Afbeelding
Veel schade bij botsing op beruchte kruising in Buurmalsen 112 31 mrt., 16:55
Afbeelding
Politie en FIOD nemen ruim één miljoen euro aan contant geld in beslag in Hellouw Algemeen 31 mrt., 16:21