Sjoukje Haan in de ruimte waar tientallen doopjurken hangen, daar is ze helemaal in haar element. Veel doopjurken zijn gemaakt uit trouwjurken.
Sjoukje Haan in de ruimte waar tientallen doopjurken hangen, daar is ze helemaal in haar element. Veel doopjurken zijn gemaakt uit trouwjurken.

West Betuwe krijgt uniek kleding museum

Algemeen 57 keer gelezen

Binnenkort wordt in Waardenburg Sjoukjes Kleding Museum geopend. Sjoukje Haan heeft in de loop der jaren een unieke collectie kleding verzameld. De verzameling begint met kleding vanuit 1850. ‘Een eeuw mode’, onder één dak. Het is kleding met een verhaal. Voorheen trokken Sjoukje met haar man Anko het land in en gaven ze modeshows uit de oude doos. Al jaren heeft het echtpaar gezocht naar een plaats waar de collectie bewaard kon worden voor de toekomst.

Door Cees Hoogteyling

Waardenburg - In het pand aan de Industrieweg 1, waar sinds vorig jaar is gevestigd WS Media Groep, was de boven etage niet in gebruik. Directie-zoon Sikko Haan en Walter Cleton hebben de etage beschikbaar gesteld en nu kan de collectie permanent worden geëxposeerd voor een breed publiek. Het museum is zeker een aanwinst voor de nieuwe gemeente West Betuwe.

Sjoukje: “Toen mijn ouders stierven was er nog een schitterende collectie aan kleding uit hun leven. Ik wilde niet dat het zomaar verdween. Toen is de liefde voor de kleding uit die tijd begonnen. Ik kreeg het trouwpak van mijn vader, de doopjurk waar wij allemaal in zijn gedoopt.” Ze vertelt hoe daarna het verzamelen begon. Het verzamelvirus sloeg ook over op haar man. Van alle kanten werd oude kleding aangeboden. Het aanbod was zo gevarieerd en zo groot dat hun huis in Geldermalsen te klein is geworden. Ook is het steeds inpakken van de kleding om modeshows te houden ondoenlijk geworden. De collectie en de aanvraag voor shows werd te groot.

Anko: “Dit is een geweldige oplossing. Hier hebben we de ruimte en kunnen we in alle rust een verhaal vertellen en rondleiden.” We zien de bedstede met alle kleding en attributen die erbij horen. De expositie is overzichtelijk ingericht.

Kleding van alle leeftijden

Het begint in de kinderkamer, waar we een 100 jaar oud kinderledikantje zien, met daarop sprookjes geschilderd. Dan zien we een schoolklasje met kinderen in voor ons nostalgische kleding, schoolbankje en lesmateriaal. Lingerie uit lang verleden tijden, gebreid ondergoed en natuurlijk ontbreekt het dameskorset niet. In een andere ruimte zien we doopjurken. Sjoukje: “Dit is de ruimte waar ik de meeste liefde voor heb. Doopjurken met verhalen, uit trouwjurken gemaakt.” We zien een dokter in kleding, met koffer en apparatuur van voor de oorlog. Hoeden in alle vormen, met bont of veren. Mode die we, als men nog even wacht, weer terug zien komen.

Een eeuw mode is te bezichtigen op afspraak: ankoensjoukje@ziggo.nl of telefoon 0345-574046

Hoeden in vele vormen en verschillende materialen
Het schoolklasje in de vorige eeuw zal bij de bezoekers grote indruk maken.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie