• Elmar Reinders sprint naar de overwinning in de Arno Wallaard Memorial.
• Elmar Reinders sprint naar de overwinning in de Arno Wallaard Memorial. Foto: Rick den Besten
update

Arno Wallaard Memorial krijgt met Elmar Reinders opnieuw een sterke winnaar

16 apr, 19:05 Sportt 449 keer gelezen

MEERKERK • Het zijn nooit 'koekenbakkers' die de regionale wielerklassieker Arno Wallaard Memorial winnen. Ook zaterdag niet. De naam van Elmar Reinders misstaat allerminst op de erelijst van de AWM.


 Foto: Rick den Besten

Elmar Reinders ontsnapte samen met Maikel Zijlaard en de Deen Tobias Kongstad in de afsluitende plaatselijke omlopen uit een omvangrijke kopgroep. Het drietal bleef goed samenwerken en hield stand.

In de sprint, na 188 kilometer, maakte Reinders het af. Hij verwees Zijlaard -die als junior de AWM won- en Kongstad naar de overige ereplaatsen.

Het spel ging direct op de wagen. Nota bene Bart Buijk van De Mol en Mathijs de Leng van de Jonge Renner gingen op de Leerbroekse Kanaaldijk op de vlucht. Niet veel later volgde Jarri Stravers van het organiserende Jan van Arckel het goede voorbeeld. De toon was gezet.

Neutralisatie
Op de Lekdijk vanaf Everdingen richting Groot-Ammers en de stevige oostenwind in de rug, was er geen houden meer aan voor het op hol geslagen peloton. Het meer dan 200 wielrenners tellende gezelschap viel rap uiteen in diverse groepjes. Ook op de grond, want na ruim 100 kilometer koers moest de AWM worden geneutraliseerd. Door een zware valpartij had het ingehuurde ambulancepersoneel haar handen meer dan vol.

Live-uitzending
Na de herstart reed een select groepje van dertien renners weg en wist lange tijd uit handen van de jagende meute te blijven. Een vermakelijk spel kregen de toeschouwers in Meerkerk, maar ook op de live-uitzending van RTV Utrecht te aanschouwen.

Toen burgemeester en oud-Tour de France reporter Sjors Fröhlich achter op de motor stapte was net het trio Maikel Zijlaard, Elmar Reinders en de Deen Tobias Kongstad ontsnapt. Met nog vier lokale ronden van 6,5 kilometer voor de wielen plaatsten zij de beslissende demarrage. 

Linkeballen
Als in zijn beste jaren op de radio deed Fröhlich verslag. De burgervader zag in zijn voormalige woonplaats dat Zijlaard weigerde over te nemen en schreeuwde zin broze stem bijna hees. De gebruikelijke term 'linkeballen' galmde door de straten van Meerkerk. Maar de jonge Zijlaard, winnaar in 2016 van de juniorenkoers. liet zich niet gek maken. Het talent uit de beroemde wielerfamilie moest uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plek en kon daarmee leven.

"Ik weet natuurlijk dat Elmar knap rap is. Het zou een lastige klus worden, maar met drie man in de finale voelde ik mij echt goed". analyseerde de pas 22-jarige Zijlaard. "Ik ben superblij met deze tweede plaats, waarbij ik besef dat Elmar dit seizoen een plaaggeest voor mij aan het worden is. Hij heeft mij al drie keer geklopt. Ik zal iets sterker moeten worden, maar dat heeft ongetwijfeld ook met leeftijd te maken."

Sprint der fitsten
Winnaar Reinders kon er niet mee zitten. "Het was een mooie finale, met fanatieke renners die voortdurend weg wilden springen. Toen we met z'n drietjes weg waren, was ik redelijk overtuigd van mijzelf. Je weet het natuurlijk nooit zeker, maar mijn drie eerdere seizoensoverwinningen sterkten mij wel. Het werd uiteindelijk de sprint van de fitsten."

Redelijk aanklampen
Net over de finish was verre van topfit het regionale keurkorps van De Mol en Jan van Arckel. De prijs voor de beste clubrenner ging naar Jelle Johannink uit Denekamp rijdend voor Sensa Kanjers voor Kanjers Cycleteam.

Toch keek Meerkerker Noël Luijten tevreden terug op zijn eerste AWM. "We zaten er constant bij en we konden redelijk aanklampen. De eerste keer de Lekdijk op zat ik bij de eerste twintig renners. Daarnaast ben ik gefinisht (39e - TS), vooraf mijn doelstelling."


(uitgebreid verslag volgt later)


• Elmar Reinders sprint naar de overwinning in de Arno Wallaard Memorial.
• Elmar Reinders sprint naar de overwinning in de Arno Wallaard Memorial.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie