• Een eerdere editie van het Oranjeconcert in Vianen.
• Een eerdere editie van het Oranjeconcert in Vianen. Foto: Aangeleverd

De Grote Kerk in Vianen kleurt rood, wit, blauw & zingt Oranje Boven op Koningsdag

Nieuws 996 keer gelezen

VIANEN • Voor het veertiende jaar op rij wordt het nog altijd populaire Oranjeconcert gegeven in de Grote Kerk in Vianen. Initiatiefnemer Jos Voerman blikt terug op deze muzikale afsluitingen van de Viaanse Koningsdag, en vertelt over de aankomende editie.

De geschiedenis van het Oranjeconcert gaat terug naar 5 mei 2010, toen 60 jaar Bevrijdingsdag groots werd gevierd op de Voorstraat. Dit eerste Bevrijdingsconcert, als onderdeel van de festiviteiten met het Gelders Politie mannenkoor, was een dermate succes dat een vervolg niet kon uitblijven.

Destijds zong Jos ook al in een groot koor en zo ontstond bij hem al snel de gedachte om dit bijzondere concert zo mogelijk elk jaar te organiseren. Inmiddels al veertien jaar lang is hij hét gezicht achter het Oranjeconcert.

Nieuwe traditie

Omdat Bevrijdingsdag enkel om de tien jaar groots wordt gevierd, besloot Voerman een nieuwe traditie in het leven te roepen. Vanaf 2011 onder de naam Oranjeconcert, elk jaar op Koningsdag.

Gezien de ervaring die Voerman destijds had met het opzetten van de Viaanse Oldtimer Dag, was het organiseren van een jaarlijks Oranjeconcert een nieuwe uitdaging voor hem. Hij is destijds spontaan een sponsoractie gestart: ‘Van Vianen, voor Vianen’.

“Koningsdag is van en voor ons allemaal”, vertelt hij. “Zo ook het Oranjeconcert. Geen entreetarief maar gratis toegang, een warm welkom voor iedereen. Als dank een deur collecte, elk jaar voor een ander lokaal goed doel.”

De gemeente en maatschappelijk betrokken bedrijven, stichtingen en banken stonden direct klaar om dit initiatief financieel te ondersteunen. Mede hierdoor is het Viaanse Oranjeconcert al jarenlang een gekoesterde traditie. Een niet meer weg te denken concert op de evenementenkalender van Vianen.

Steun gevonden

Dat het organiseren van zo een breed opgezet Oranjeconcert veel energie en tijd kost, mag duidelijk zijn. Daarom zocht Voerman steun bij Stichting Kunst & Cultuur van de Grote Kerk. Om het concert toekomstbestendig te maken is er een vorm van samenwerking ontstaan. Dit alles in de hoop dat er nog veel Oranjeconcerten mogen volgen.

Nostalgie alom 

Het geheim volgens Voerman, is dat muziek verbindt. Hij is ervan overtuigd dat de nostalgie die tijdens het concert de boventoon voert, het succes is van de formule.

Die muzikale verbinding wordt ook dit jaar weer verzorgd door het Christelijk Waddinxveens Mannenkoor De Gouwe Stem, als een van de grootste mannenkoren in het land waar Voerman zelf ook deel van uitmaakt. Het publiek kan een afwisselend programma verwachten bestaande uit religieus, populair zoals het Slavenkoor en down by the riversite als ook meezingen met Vera Lynn, maar ook populaire songs uit opera’s.

Het koor is terug vinden in Het Concertgebouw maar ook dit jaar voor de derde keer in het Dolfinarium. Net zoals het jaarlijkse Kerstconcert samen met een ander groot mannenkoor van de dirigent Martin Mans in de grote st. Janskerk in Gouda.

Medewerkers zijn Sterre van Boxtel (sopraan), Jantine Kalkman (trompet), Carina Petersen (panfluit), Mark Brandwijk (vleugel), Martin Zonneberg (orgel) en Andries Stichter (bas). The Martin Mans Formation, welke ook deel uitmaakt van De Gouwe Stem, is ook aanwezig. Net zoals Muziekvereniging Excelsior Hagestein met dirigent Dirk van Maurik. De algehele leiding ligt bij dirigent Martin Mans.

Vaderlandse liederen

Het concert begint 19.30 uur met het Excelsiororkest, afgewisseld met Vaderlandse liederen. Om 20.00 uur begin van het avondprogramma. Kaarten zijn gratis verkrijgbaar. Dit kan vanaf nu bij het Stedelijk Museum Voorstraat 97. Per persoon maximaal twee kaarten.

Madelief Helmhout

Madelief Helmhout schrijft als journalist voor Het Kontakt-Vijfheerenlanden en Het Kontakt-Alblasserwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Voormalig burgermeester Pelikaan van Vianen.
Historische Vereniging 'Het Land van Brederode' bestaat 75 jaar: jubileumviering op komst Nieuws 22 mei, 17:30
• Spelochtend LKV Het Bosch.
Spelochtend voor kinderen uit groep 1, 2 en 3 bij LKV Het Bosch in Lexmond Sport 22 mei, 15:00
• Lux Mundi in Lexmond.
IDAHOBIT-wake: wat is het en waarom is het nodig? 'Mensen uit de queercommunity verdienen een veilige plek' Nieuws 22 mei, 12:00

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden