• De binnenplaats van Het Hofje.
• De binnenplaats van Het Hofje. Foto: Marijke Verhoef

Het kan weer: trouwen in Het Hofje van Mevrouw van Aerden: ‘Deuren moeten vaker open’

Nieuws 912 keer gelezen

LEERDAM • Trouwplannen en nog op zoek naar een geschikte locatie? Vanaf april kunnen stellen elkaar weer het ‘ja-woord’ geven in het Hofje van Mevrouw van Aerden. Sinds 2019 was dit niet meer mogelijk, maar de aloude traditie wordt in ere hersteld.

Natuurlijk, Het Hofje opende de afgelopen jaren haar deuren voor tal van andere zaken. Er worden huiskamerconcerten gehouden, er is de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen en er waren tal van tentoonstellingen. Ook nu nog kunnen geïnteresseerden zien hoe vrouwen die in de 19e eeuw in Het Hofje woonden, erbij zaten. Maar trouwerijen, zoals er voor 2019 bijna wekelijks waren, dat kon al even niet meer. Tot nu.

Enorme behoefte aan open Hofje 
“En daar zijn we ontzettend blij mee”, vertelt regent Anca Veenendaal enthousiast. “We weten dat deze locatie onder inwoners van Leerdam, maar ook daarbuiten, enorm geliefd is voor een bruiloft. We hebben dit ook getoetst door meerdere keren op de markt rond te vragen hoe men tegenover het idee stond. Er is echt een enorme behoefte aan een meer open Hofje.”

De gemeente Leerdam was de vaste huurder van een ruimte die fungeerde als raadzaal én de naastgelegen trouwruimte. Na de fusie tot de gemeente Vijfheerenlanden in 2019 hield dit echter op. Het Hofje zag een belangrijke inkomstenbron verdampen en werd een jaar later geconfronteerd met de coronapandemie.

Toegankelijker voor iedereen 
“Bovendien overleed de toenmalige regent”, verduidelijkt Veenendaal. “Inmiddels zijn we met drie relatief nieuwe regenten. We hebben even de tijd genomen om de locatie beter te leren kennen en te bepalen wat we met elkaar willen. De concerten waren een eerste stap om de deuren weer vaker te openen voor publiek.”

“Tijdens het marktonderzoek lieten mensen vallen dat de deuren vroeger bijna altijd open waren. Dat kwam door de raadsvergaderingen, trouwerijen en andere activiteiten. Het gebouw is vanaf de Kerkstraat natuurlijk mooi, maar de deuren zaten vrijwel altijd op slot de laatste jaren. Het Hofje is juist zo’n mooi stukje historie, dat moet toegankelijker zijn voor iedereen.”

Passend bij de locatie 
Naast bruiloften zijn de zalen ook af te huren voor andere aangelegenheden.

Veenendaal: “Zo kunnen ze worden gebruikt voor symposia, vergaderingen van bedrijven en andere bijeenkomsten. Die kunnen bijvoorbeeld ook worden gecombineerd met rondleidingen, we willen immers het verhaal van Het Hofje blijven vertellen. We kijken wel kritisch naar de exacte plannen van potentiele huurders, die moeten wel bij de locatie passen. Zo is het natuurlijk niet de bedoeling dat er harde muziek tot diep in de nacht wordt gedraaid.”

Inmiddels is men druk met de voorbereidingen. Wie een zaal in Het Hofje wil huren kan contact opnemen via info@hofjevanaerden.nl of via 0345-614019. Er wordt momenteel ook hard gewerkt aan een vernieuwde website: www.hofjevanaerden.nl.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Koningsdag Everdingen.
Koningsdag in Everdingen: opening met burgemeester en versierde kinderfietsen fotoserie 6 uur geleden
Afbeelding
Illegaal jachtterrein in Ameide ontdekt: eigenaren fokten er beschermde diersoorten om op te jagen Nieuws gisteren
Afbeelding
Pand aan de Mijlweg in Vianen voor zes maanden gesloten na vondst grondstoffen voor harddrugs 112 gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden