• Janke Wagenaar: "We zoeken een vriendelijk en enthousiast beheerder."
• Janke Wagenaar: "We zoeken een vriendelijk en enthousiast beheerder." Foto: Mimi van Rossem

Kinderboerderij Leerdam zoekt nieuwe beheerder: ‘Alles zat de afgelopen jaren tegen’

29 jun, 17:56 Algemeen 6.218 keer gelezen

LEERDAM • Het bestuur van de kinderboerderij Hestia’s Hof in Leerdam is hard op zoek naar een nieuwe enthousiaste beheerder. Bestuurder Janke Wagenaar laat weten dat zonder een beheerder de kinderboerderij niet geopend kan worden.

“We zouden eigenlijk aankomende 2 juli Hestia’s Hof officieel openen. Maar alles wat maar tegen kan zitten, zat de afgelopen jaren tegen. Daarom gaat de geplande opening niet door. Weet je dat nu pas het water door Oase en de stroom door Stedin is aangelegd? Daar hebben we maar liefst een jaar op moeten wachten. En nu moeten we ook nog opnieuw onze vergunningsaanvraag indienen en op zoek naar een nieuwe beheerder. Want doordat alles zo lang heeft geduurd zijn er aanpassingen voor de vergunning nodig en heeft Frank van der Plaat, die eigenlijk beheerder zou worden, inmiddels een baan bij de gemeente Utrecht gevonden”, verzucht Wagenaar. 

Klusjes
Ook moeten er nog veel klusjes worden gedaan voor de kinderboerderij, dat in het Molenpark naast de Molen Ter Leede is aangelegd, in gebruik kan worden genomen. En dat is eigenlijk best wel jammer. Want met de grote schoolvakantie in zicht zou het mooi zijn geweest als de kinderen uit Leerdam en omgeving met hun ouders naar de diertjes konden komen.

Zoals het er nu naar uitziet wordt de kinderboerderij pas in de late herfst geopend. Wagenaar: één van de hekken moet worden omgezet, de binnenkanten van beide dierenverblijven moeten nog worden afgewerkt en we hebben recent een bouwunit gekregen waarnaar ook stroom en water moet worden aangelegd en die volledig moet worden ingericht. Deze unit gaat door de mensen van de Lingebolder gebruikt worden als kantine. 

“Ook willen we de buitenkant van deze unit in een passende kleur laten verven. Tot slot natuurlijk het allerbelangrijkste: de beveiligingscamera’s moeten nog worden geïnstalleerd. Want je moet er niet aan denken dat er iets met de diertjes gebeurt.”

Rustig opstarten
Janke Wagenaar vertelt verder dat er in het begin maar een paar dieren op de kinderboerderij te vinden zullen zijn. “We gaan rustig opstarten om iedereen te laten wennen. We beginnen met een paar konijntjes, cavia’s, een hangbuikzwijntje en een schaapje of kalfje.”

Waar het inmiddels wel al druk is en waar veel gebruik van wordt gemaakt is het insectenhotel. Tientallen soorten insecten voelen zich al helemaal thuis in dit insectenhotel dat door een aantal bewoners van de Lingebolder tijdens de dagbesteding is gemaakt.

Meerjarenplan
Alle voorbereidingen hebben maar liefst langer dan vier jaar geduurd. In 2018 werd al onderzocht of een kinderboerderij op het Schapendijkje in wijk Ter Leede gerealiseerd kon worden. Dit bleek niet te kunnen waarna het Molenpark werd aangewezen als locatie voor een mogelijke kinderboerderij. De jaren erna zijn de initiatiefnemers druk geweest met het ontwerpen van de stallen en dergelijke. In 2020 werden de benodigde vergunningen aangevraagd. Na het verkrijgen hiervan kon met de aanleg worden begonnen.

Beheerder
Kinderboerderij Hestia’s Hof zoekt dus nog een beheerder. Wagenaar: “Wij zoeken een vriendelijke enthousiaste beheerder voor 20 uur per week. We zoeken echt een mensenmens en dierenmens, want je verzorgt niet alleen de dieren, maar ontvangt ook de mensen die een bezoekje aan de kinderboerderij komen brengen.”

“Het liefst zien wij een beheerder die goed is opgeleid en op de hoogte is van het reilen en zeilen van een kinderboerderij, want de beheerder draagt ook zorg voor de inkoop van alle spullen die nodig zijn voor de verzorging van de dieren, stuurt de vrijwilligers aan en maakt werkroosters. 

Geïnteresseerden kunnen mailen naar het secretariaat: anniebart21@hotmail.com of naar de voorzitter: janke.wagenaar@gmail.com. Bellen kan ook naar: 06-29398783.

Door: Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie