• Rahul Vegada en zijn vrouw Elle Vegada-Verhaar.
• Rahul Vegada en zijn vrouw Elle Vegada-Verhaar. Foto: aangeleverd

Rahul en Elle uit Vianen leren kinderen hiphoppend het alfabet

Algemeen 1.309 keer gelezen

VIANEN • Rahul Vegada is vader van een dochtertje van drie én hiphop-liefhebber. Die combinatie maakt dat hij een Amerikaans kinderboek tegenkomt waar kinderen het alfabet uit kunnen leren. Spelenderwijs leert hij zijn dochtertje het alfabet. Het brengt Vegada en zijn vrouw Elle Vegada-Verhaar op een idee, want waarom is een soortgelijk boek er nog niet in het Nederlands?

Het Amerikaanse boek zorgt ervoor dat de 34-jarige inwoner van Vianen zijn dochter muziek laat horen, met haar danst en dus het alfabet doorneemt. 

“Het is een stuk minder traditioneel dan ‘de ‘A’ is van appel”. lacht hij. “Maar het was zo’n interactieve manier om het alfabet te leren, dat wij bedachten dat het leuk zou zijn om iets soortgelijks in het Nederlands te maken.”

Hitlijsten
“Nederlandse hiphop is de laatste jaren veel populairder geworden, dat kun je alleen al zien als je naar de hitlijsten kijkt. Daarom denk ik dat veel mensen die nu kinderen krijgen, mensen die zijn opgegroeid met de muziek, dit boek kunnen waarderen. Het is een mix geworden van artiesten van nu, grondleggers van de hiphop in dit land en wat minder bekende namen. Iedere artiest die in het boek staat heeft zijn of haar goedkeuring gegeven.’’

In het boek staan inderdaad bekende namen als Ali B en Gers Pardoel, maar ook minder mainstream namen als Equalz en I Am Aisha komen voorbij. Iedere letter van het alfabet is dus gekoppeld aan een artiest, waarna er een stukje tekst uit een nummer van de desbetreffende artiest staat. Op de bladzijde ernaast staan een kleurrijke prent van de ster. 

De illustraties zijn gemaakt door Lotte Verweij, woonachtig in Lexmond. 

Ook over de kaft van het boek is nagedacht. Deze is vrij basic wit, met gouden letters. “De buitenkant lijkt niet op een kinderboek, waardoor het ook mooi staat. Hopelijk wordt het een soort collectors item. En goud past nou eenmaal goed bij hiphop.”

Interactief
Vegada vertelt verder: “Bij sommige teksten draait het letterlijk om de tekst die erbij staat, dan kunnen kinderen er iets van leren. Bij anderen komt de tekst gewoon uit een leuk liedje. Die kun je als ouder dan laten horen. Je kunt het dus zelf beslissen als ouder op welke manier je het met je kind deelt.”

De komende weken staan in het teken van promotie van het boek. Vegada en zijn vrouw hebben afspraken staan met diverse artiesten die in het boek vermeld staan. Zo gaan ze deze week onder andere op bezoek bij Ali B. De hoop is dat de artiesten hen een beetje kunnen helpen met de promotie van het boek. 

“We gaan het boek ook opsturen naar wat influencers binnen de hiphop, bijvoorbeeld een radio-dj en verschillende profvoetballers. Mensen die zich wel vaker actief hebben ingezet voor de promotie van hiphop in ieder geval en een groot netwerk hebben. Het zou mooi zijn als zij het boek gaan delen op hun socials”, aldus Vegada. 

Marketeer
Vegada heeft zelf een achtergrond als marketeer. “Dat was altijd voor een werkgever. Dat ik dat kan heb ik al bewezen. Nu moet ik aan de bak voor een product wat ik samen met mijn vrouw heb gemaakt. Ik wil heel graag laten zien dat ik dat ook kan. Ik ben al ontzettend trots op het boek als ik het in mijn handen heb, maar ik zou het helemaal fantastisch vinden als het lukt om 10.000 exemplaren te verkopen. Als je kijkt naar de toenemende populariteit van hiphop, dan denk ik echt dat dit moet kunnen.”

Rahul en Elle Vegada brengen het boek volledig zelfstandig uit onder de naam ‘klyntje’. De website waarop men het boek kan bestellen is inmiddels online: www.klyntje.nl. Klyntje is bovendien te vinden op Instagram. Het boek kost 29,95 euro. 

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie