• Deelneemster Carolien den Braven voelt zich weer fit na twee heupoperaties.
• Deelneemster Carolien den Braven voelt zich weer fit na twee heupoperaties. Foto: aangeleverd

Fanatieke Leerdammers doen mee aan ‘De Alleskunner’: ‘Het gaat echt alle kanten op’

Algemeen 2.883 keer gelezen

LEEDAM • Afgelopen zomer deden Carolien den Braven en Nellie Drost mee aan het spelletjesprogramma ‘De Alleskunner’. Uit ruim 3000 aanmeldingen werden zij geselecteerd om te laten zien wat zij in huis hebben. Aankomende vrijdag 7 januari gaat het derde seizoen van de spelletjesshow van start op SBS 6 en kan men zien hoe de twee Leerdamses het er vanaf hebben gebracht. 

Den Braven en Drost kenden elkaar voor de opnames helemaal niet en kwamen er op locatie pas achter dat ze samen Leerdam vertegenwoordigden. Den Braven: “Je moet op een gegeven moment iets over jezelf in de camera vertellen. Toen hoorden we van elkaar dat we allebei uit Leerdam komen. Super toevallig aangezien er in totaal maar 100 mensen aan het programma meedoen.”

Korte spellen

Het principe van het programma is simpel. De kandidaten spelen korte spellen die ogenschijnlijk niet ingewikkeld zijn, maar vaak toch lastiger dan je denkt. Ieder spel kent één afvaller: degene die het niet gelukt is om de opdracht te volbrengen. Na 99 spellen blijft de winnaar dus over.

Carolien den Braven vertelt over de spellen: “Het gaat echt alle kanten op. Bij het ene spel gaat het om kennis, bij het andere om behendigheid of inzicht. Ik ben altijd al een spelletjes- en quizliefhebber, dus het leek me gewoon een heel leuk programma om aan mee te doen. Ik ben altijd heel fanatiek met spelletjes, maar het was vooraf moeilijk om een echte doelstelling te formuleren.” 

“Ik ben er uiteindelijk gewoon met een open blik in gegaan en heb gewoon mijn best gedaan om zo ver mogelijk te komen. In eerste instantie stond ik alleen op de reservelijst. Door wat afzeggingen ben ik alsnog in het programma terecht gekomen.” 

Heupafwijking

Naast haar voorliefde voor spelletjes had de 38-jarige Den Braven nog een goede reden om zich aan te melden. 

“Een paar jaar geleden werd er bij mij een heupafwijking geconstateerd die ik blijkbaar al vanaf mijn geboorte heb. Die afwijking zorgde voor steeds meer problemen, totdat ik alleen nog maar met krukken liep. De afgelopen twee jaar heb ik aan beide kanten een heupprothese gekregen. Ik ben nu weer fit en zit vol energie. Met mijn deelname wil ik laten zien dat ik weer helemaal terug ben.”

“Daarnaast kwam het me qua planning ook gewoon handig uit. Ik werk in het onderwijs en de opnames waren precies tijdens de schoolvakantie afgelopen zomer. Voor mij was dat ideaal.” 

Bij de opnames liep Den Braven dus Nellie Drost tegen het lijf, die ook uit Leerdam bleek te komen. Drost werd warm gemaakt om zich aan te melden voor het programma door haar dochter: “Die had zich namelijk eerst ingeschreven. Het leek mij ook wel een leuke afwisseling.”

Creatief

Drost (52) werkt namelijk binnen de uitvaartwereld. “En daar is het druk in geweest het afgelopen jaar”, zegt ze zelf. “Ik vond het heel leuk om lekker even ‘onbenullige’ spelletjes te spelen. Je moest een filmpje insturen met je motivatie om mee te doen. Daarin ben ik creatief geweest en heb ik meerdere kanten van mezelf laten zien. Blijkbaar viel dat in de smaak bij de programmamakers.”

“Het leren kennen van allerlei verschillende mensen vond ik het allerleukste aan mijn deelname”, vervolgt ze. “Er waren ook mensen met verschillende nationaliteiten en iedereen heeft een reden om aan het spel mee doen. Heel leuk om van mensen hun verhaal te horen.”

Niet gelijk naar huis

Drost had wel een concrete doelstelling. “Ik wilde vooral niet gelijk al op de eerste dag naar huis. Als je er dan eenmaal bent dan wil je ook het beste uit jezelf halen. We zaten in een prachtig hotel, ik wilde daar in ieder geval één nacht blijven.” 

Op die eerste dag werden meteen zeven spellen gespeeld. Of ze na die spellen nog in het programma zitten is op 7 januari te zien op SBS 6.

Gertjan den Ouden

Redacteur Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie