• Jurgen Bron kijkt uit naar het lopen van de Muskathlon.
• Jurgen Bron kijkt uit naar het lopen van de Muskathlon. Foto: André Bijl

Jurgen Bron kijkt uit naar de Muskathlon in Irak

Algemeen 719 keer gelezen

LEERDAM • De Muskathlon in Irak is door corona al een paar keer verzet. Deelnemers mogen door dat uitstel hun inschrijving ongedaan maken, maar Leerdammer Jurgen Bron (22) blijft enthousiast over het evenement.

“Ik heb er geen moment aan gedacht om me terug te trekken. Ik ben er al zo lang mee bezig. Bovendien is deelname aan de Muskathlon een unieke belevenis. Je hoort van iedereen dat het een ervaring is die je leven verandert.” 

De Muskathlon wordt in maart 2022 gehouden in Irak. Het evenement gaat uit van de stichting Open Doors die christenen steunt die om hun geloof worden vervolgd. “Open Doors brengt bijbels en christelijke lectuur naar landen waar die niet te krijgen zijn. Daarnaast geeft Open Doors training en verleent praktische hulp, zoals traumazorg en noodhulp”, vertelt Bron.

Marathon
Deelnemers kunnen kiezen uit zestig kilometer wandelen, een halve of een hele marathon, de ultraloop van 63 kilometer of 120 kilometer mountainbiken.

“Ik heb gekozen voor de marathon: 42 kilometer hardlopen. Omdat het evenement een paar keer is uitgesteld, ben ik al tweeënhalf jaar bezig met de voorbereiding. Ik loop een paar keer per week een kilometer of acht en op zaterdag twaalf of dertien kilometer. Vanwege de warmte – het wordt in Irak in maart een graad of dertig – starten we ‘s morgens vanaf vijf uur. Rond elf uur moeten we binnen zijn. Het gaat er niet om wie de snelste tijd loopt. Het is geen wedstrijd. Om de drie kilometer zijn er waterpunten, dus dat komt wel goed.”

Niet vrijblijvend
In totaal doen er vijftig Nederlanders mee aan deze editie van de Muskathlon. “Ik ga samen met twee vrienden, dus aanspraak genoeg.”

Deelname is niet vrijblijvend. Wie meeloopt, moet 10.000 euro ophalen voor het goede doel. Bovendien draait Jurgen zelf op voor de 2.500 euro aan reis- en verblijfskosten. Open Doors gebruikt het geld voor noodhulp, christelijke lectuur en bijbels, het opleiden van traumacoaches, het verlenen van microkredieten en de wederopbouw van huizen en kerken die tijdens het bewind van IS zijn verwoest. 

“Hele dorpen liggen in puin”, vertelt Jurgen. De Leerdammer heeft inmiddels 8.500 euro aan sponsorgeld opgehaald onder meer via een autowasdag in Meerkerk en een ontbijtactie. 

Sing-in
Om het resterende geld bij elkaar te brengen, organiseert hij zaterdag 28 augustus vanaf 19:30 uur een Sing-in in een weiland aan het Hoogeind 3 in Leerdam. “Ik heb een vergunning gekregen van de gemeente, gelukkig kan het doorgaan. Iedereen is welkom. Er is een bandje, er worden opwekkingsliederen en psalmen gezongen, we lezen een stukje uit de Bijbel en twee sprekers vertellen iets over de vervolgde kerk.”

Bezoekers kunnen zich opgeven via een QR-code. Bij de ingang is een gezondheidscheck. De toegang is gratis, maar giften zijn welkom. 

Ik wil helpen
Jurgen kijkt uit naar de Muskathlon. Natuurlijk vanwege het ‘avontuur’ en de sportieve uitdaging.

“Maar vooral ook om iets voor vervolgde christenen te kunnen betekenen. Iemand bij ons uit de kerk heeft ook meegedaan en door zijn verhalen en na een informatieavond wist ik het zeker: ik wil die mensen helpen. In Irak wonen ruim 41 miljoen mensen, slechts 175.000 van hen zijn Christen. Hun situatie wordt met het jaar slechter. Vorig jaar stond Irak op de vijftiende plaats van landen met christenvervolging, dit jaar zijn ze ‘gestegen’ naar de elfde plaats. De vervolging neemt nog steeds toe. We verblijven een week in Irak. Eén dag om te lopen. De andere dagen besteden we aan ontmoeting en hulpverlening. Mét het geld dat ik ophaal, lever ik een kleine bijdrage om het leed van die mensen te verzachten. Meedoen aan de Muskathlon betekent dat je je vervolgde broeders en zusters in de ogen kijkt, hun verhalen uit de eerste hand hoort en je iets doet om ze te helpen. Ik kijk er naar uit om naar Irak te gaan.”

Meer informatie over de Sing-in is te vinden op: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-sing-in-muskathlon-28-augustus-159892860851?aff=ebdssbdestsearch of even mailen naar: jurgenbron15@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden