• Janneke, Rowdy en Rob in de studio, met een selectie van de spullen voor de veiling en verlotingen.
• Janneke, Rowdy en Rob in de studio, met een selectie van de spullen voor de veiling en verlotingen. Foto: Janneke Boogaard

Gameke.nl uit Leerdam in actie voor ALS

Algemeen 689 keer gelezen

AALST/LEERDAM • Feestcafé De Rietschoof in Aalst is volgend weekend het zenuwcentrum van een driedaagse gamemarathon. Janneke Zwanink uit Leerdam is een kei in het overhalen van mensen om te doneren voor het goede doel, dit keer Stichting ALS.

"We zijn een stel nerds bij elkaar, maar vorig jaar hebben we wel ruim 3500 euro ingezameld", lacht Rowdy Oomen. De eigenaar van feestcafé De Rietschoof op de gelijknamige camping is 'bezeten' van computerspellen. Zo'n vier jaar geleden richtte hij de website stargamers.nl op, een online magazine met nieuws en recensies over games.

Game Changers
En drie jaar geleden was er de eerste marathon. Drie dagen zitten zo'n 25 doorgewinterde spelers - de Game Changers - van 12:00-0:00 uur aan de knoppen, terwijl de mensen thuis hun verrichtingen kunnen volgen via streaming.

Gameke.nl
Naast Rowdy zijn dat onder andere Rob van Gorsel en Janneke Zwanink uit Leerdam. Met haar 'marktplaats voor computerspellen' gameke.nl heeft Janneke een groot bereik onder de doelgroep die de vrienden voor het goede doel willen aanspreken.

Doneren, veiling, verloting
Janneke: "Tijdens het spelen roepen we mensen op om te doneren via onze speciale actiepagina bij Stichting ALS. Behalve gewoon geld geven, kunnen ze ook bieden op de veilingen en meedoen aan verlotingen." Onder meer uitgevers van spellen, zoals Playstation en Nintendo, hebben massaal spullen beschikbaar gesteld, van leuke gadgets tot complete spelcomputers.

Challenges
De gamers zijn ook niet te beroerd om challenges uit te voeren in ruil voor geld. Bijvoorbeeld een duik nemen in de koude Maas. Rowdy: "We proberen de kijkers ook te laten nadenken over het doel. Nu ALS, vorig jaar het MS Fonds en het eerste jaar het Beatrix Spierfonds. Deze ziektes hebben te maken met de fijne motoriek; iets wat je juist voor gamen nodig hebt."

Snackbar wordt studio
De voorbereidingen voor het evenement kosten heel wat tijd. Zo wordt de zitruimte van de snackbar van De Rietschoof omgebouwd tot tijdelijke studio inclusief groene achterwand. Daarmee wordt de achtergrond weggefilterd en zien de kijkers, behalve hoe de spelers het ervan afbrengen in de game, in een hoek van het beeld ook hun hoofden. Dat is vooral leuk bij de virtual reality-spellen die op het programma staan.

Kletsen en reageren
Rob: "Dat er mensen meekijken vind ik niet erg, dat went snel. Ik ben vooral bezig om het spel zo goed mogelijk te spelen zodat het leuk is om naar te kijken. Doordat we als vrienden onderling spelen, is de stream leuk om te volgen, we kletsen heel wat af. En we reageren tussendoor op reacties die mensen achterlaten."

Fortnite
"We hebben een heel schema gemaakt met uiteenlopende spellen", vertelt Rowdy. Fortnite mag natuurlijk niet ontbreken, maar ook good old Super Mario komt voorbij, en zelfs spellen die nog niet officieel uit zijn. Vaak blijft de stream tot ver na middernacht actief. Het feestcafé verandert tijdelijk in een slaapzaal annex ontspanningsruimte. Bezoekers zijn daar ook welkom; een deel van de baropbrengst gaat naar het goede doel.

De livestream is van vrijdag 15 tot en met zondag 17 februari te volgen via Facebook (Game Changers NL), Twitch en Mixer. Vorig jaar keken er ruim 53.000 mensen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden