• Harry van Tilburg heeft 'zin' om als wethouder voor de inwoners aan het werk te gaan.
• Harry van Tilburg heeft 'zin' om als wethouder voor de inwoners aan het werk te gaan. Foto: Nico van Ganzewinkel

Harry van Tilburg gaat 'niet op de winkel passen'

Algemeen 1.051 keer gelezen

VIANEN • 'Ik ga de komende maanden zeker niet op de winkel passen'. Harry van Tilburg (64) benadrukt het met klem. 'Ik word goed betaald voor deze 'job'. Daarom ga ik hard aan de slag voor de inwoners van Vianen'.

Harry van Tilburg – tot dan toe fractieleider van Vijfheerenlanden Lokaal Vianen - werd vorige week door de gemeenteraad van Vianen benoemd als opvolger van VVD-wethouder André Landwehr. Zodat Van Tilburg - eigenaar van Twintronics, een bedrijf dat actief is in de telecommunicatie – nu ook aan de slag gaat als bestuurlijk verbinder.

Dat de voorman van Lokaal Alert een VVD-wethouder opvolgt, is het gevolg van eerder gemaakte afspraken. "Wij werden bij de verkiezingen in 2014 de grootste partij", legt Van Tilburg uit. "Daarom namen wij bij de coalitievorming het initiatief. Mijn eerste reactie was destijds 'never change a winning team'. We beschikten over een ingewerkt college met ervaren wethouders en die hadden we hard nodig om aan de slag te gaan met alle grote projecten die op ons lagen te wachten. Denk aan de realisatie van Hoef en Haag en de ontwikkelingen rond de decentralisatie van de zorg. Vandaar dat we besloten om de oude coalitie in stand te houden, aangevuld met de PvdA."

Dat leverde een stabiele coalitie op van vijf partijen die beschikte over twaalf zetels. "Vanwege de omvang van de gemeente was er maar ruimte voor vier wethouders. Toen hebben wij als Lokaal Alert besloten geen wethouder te leveren. We hebben wél vastgelegd dat we als 'niet-leverende partij' aan de beurt waren zodra een andere wethouder opstapte. Daar hebben we goede afspraken over gemaakt en alle partijen hebben zich daar nu keurig aan gehouden."

Hoewel er in november al nieuwe verkiezingen zijn en zijn wethouderschap daarom maar van korte duur is, heeft Van Tilburg geen moment getwijfeld om de vacature te vervullen. "We hebben hier goed over nagedacht. Om de bestuurskracht te waarborgen, hebben we destijds als grootste partij van het wethouderschap afgezien. Daar had onze achterban begrip voor. Maar we wilden dat niet voor de tweede keer doen, we tonen graag onze verantwoordelijkheid." Want er is genoeg te doen, benadrukt de kersverse wethouder. Met het probleem van het sluipverkeer op de Bentz-Berg als belangrijk dossier. "Dat is niet eenvoudig op te lossen: we worden in Vianen geconfronteerd met de gevolgen van een landelijk probleem. Het heeft ook te maken met het gedrag van mensen. Samen met wethouder Maks van Middelkoop van Zederik gaan we er alles aan doen om dat sluipverkeer aan te pakken, want we hebben volop begrip voor de klachten van de inwoners. Het is een lastige klus, maar we doen wat in ons vermogen ligt." De realisatie van geluidsschermen op de A27, de bouw van een nieuwe school in Hoef en Haag, de ontwikkelingen op het gebied van volkshuisvesting en de gemeentelijke fusie zijn andere uitdagingen voor de inwoner van Hagestein. "Voordeel is dat we binnen de coalitie veel overleg hebben. Ik was als fractievoorzitter nauw betrokken bij het beleid en beschik zodoende over veel dossierkennis. Al heeft het vertrek van André Landwehr me best verrast en moet ik me op sommige onderwerpen wel inwerken. Mogelijk zal ik hier en daar voor andere accenten en een andere stijl kiezen. Ieder mens is uniek. Het bestuur van een gemeente lijkt op een orkest. De instrumenten zijn verschillend, maar met elkaar maken we prachtige muziek." Het wethouderschap blijft in principe beperkt tot deze periode. "Want", benadrukt hij: "Teus Meijdam – nu VHL Lokaal Leerdam - is straks onze lijsttrekker en wethouderskandidaat. Ik ga na de verkiezingen met overtuiging mijn rol in de nieuwe fractie vervullen."

Maar al is het dan voor korte tijd, Harry van Tilburg gaat vol energie aan de slag. "Het welzijn van de inwoners staat voorop. Het gaat erom dat zij in een prettige leefomgeving tot bloei komen. Daarom ben ik destijds de politiek in gegaan. Daar ga ik me nu ook als wethouder voluit voor inzetten."

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden