• Kilke zingt de sterren van de hemel in de 'ijskoude' musical.
• Kilke zingt de sterren van de hemel in de 'ijskoude' musical. Foto: aangeleverd
met fotoalbum

Tielse Kilke speelt in schaatsmusical

Nieuws 1.650 keer gelezen

 TIEL • Kilke van Buren verdient haar plaats tussen de beroemde en bekende Tielenaren. De zangeres en actrice heeft een hoofdrol in de Elfstedenmusical in het Frisotheater in Leeuwaren. Niet naast de deur maar wel de moeite waard en een leuke rol.

Haar artiestennaam is Kilke John, het is een eerbetoon aan haar bekende vader, John van Buren, ereburger van Tiel, naar wie het plein voor Zinder in Tiel genoemd is. Haar vader was componist, dirigent, musicus en tekstschrijver. Kilke trad in zijn voetsporen, ze werkt onder andere als actrice, zangeres, voice-over en trainer. 

Ze woonde ruim veertien jaar in Londen, woont tegenwoordig eigenlijk in Brussel maar is ook vaak te vinden in een ‘eigen’ studio in het centrum van Leeuwarden. “De afstand is echt te groot om heen en weer te rijden.”

Internationaal
Kilke speelde internationaal in toneelstukken en musicals, zoals in Florida in de musical Priscilla, queen of the Desert. “Ik was daar precies toen alles stil gelegd werd door corona. Dat was best spannend. Ik heb acht dagen daar vastgezeten, ik kon nog net met een repatriëringsvliegtuig mee dat naar Amsterdam toe ging.

” In eigen land speelde ze onder andere in ‘the Sound of Music’ en ‘Dagboek van een Herdershond’. En nu dus in ‘de Tocht’ een Nederlandse productie waarvoor ze moest leren schaatsen. 

Stadsgracht
“Het hele verhaal speelt zich op het ijs af. Ik heb als kind natuurlijk nog wel eens geschaatst op de Tielse stadsgracht, wij woonden aan de Konijnenwal, maar dat is wel andere koek. Ik moest het écht leren, en moest dat zien te combineren met mijn opdrachten door heel Nederland, Engeland en België.

Kilke nam contact op met diverse ijsverenigingen door het land. Ze vroeg of ze haar met spoed konden leren schaatsen, en dat lukte. “Binnen vijf weken stond ik op de noren en de producent was tevreden. “Ik heb veel gehad aan de lessen van optisport en steun van de Sven Kramer Academy.”

Frisotheater
De bijzondere musical gaat over de legendarische Friese Elfstedentocht maar dan in 2023. Er zijn terugblikken naar eerdere tochten zoals die van 1963 en 1986. Het verhaallijnen om de tocht heen zijn goed bedacht met anekdotes en veel muziek. Kilke zingt de sterren van de hemel als ze de rol van Boukje in de musical speelt.

Letterlijk, want Boukje leeft niet meer maar kijkt wel mee als haar echtgenoot speciaal voor haar de barre tocht nog een keer gaat schaatsen. Musical ‘de Tocht’ laat de magie van de elfstedentocht tot leven komen. Het Friso theater werd speciaal hiervoor gebouwd met een draaiende ijsvloer van meer dan 2.000 m2. 

Toeschouwers worden meegenomen in de tocht, maar ook in de barre weersomstandigheden als ze zelf opeens de koude wind voelen. 

Tielsche Kermiskoek
De musical is begin oktober 2023 in première gegaan, er zijn inmiddels al ruim 125.000 kaartjes verkocht. Voorlopig blijft Kilke dus nog wel even heen en weer pendelen tussen Leeuwarden en Brussel. Onderweg doet ze Tiel graag aan, haar moeder woont daar nog en ze voelt zich er nog steeds thuis.

“Londen is ook nog mijn thuis en ik heb het ook prima naar mijn zin in Leeuwarden, hele aardige mensen hoor, juist helemaal niet stug.” Soms als ze in Tiel is neemt ze Tielsche Kermiskoek mee om weg te geven. “Als ik me verbonden voel met mensen dan geef ik ze een stukje van waar ik vandaan kom. Ik vertel het bijzondere verhaal van de geheime kruiden en de liefde. Het is een symbool van verbinding voor mensen die ik waardeer.” 

Zo heeft ze Tiel gepromoot over de hele wereld. Zelfs voor de première van ‘de Tocht’ nam ze Tielsche Kermiskoek mee. Wat er voor Kilke nog in het verschiet ligt? Daarover doet ze nog geen uitspraak. Maar de toekomst lacht haar toe.

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app