• Lekker toeren door Rivierenland kan vanaf zaterdag 30 september met de etappe Rivierenland van de Gelderse Vestingstedenroute.
• Lekker toeren door Rivierenland kan vanaf zaterdag 30 september met de etappe Rivierenland van de Gelderse Vestingstedenroute. Foto: Rob Zantinge

Kick-off etappe Rivierenland van nieuwe Vestingstedenroute

Nieuws 1.554 keer gelezen

CULEMBORG/RIVIERENLAND • In en bij het stadhuis op de Oude Vismarkt in vestingstad Culemborg wordt op zaterdag 30 september de nieuwe Vestingstedenroute Provincie Gelderland, etappe Rivierenland, ‘gelanceerd’. Het betreft een toeristische autoroute, ideaal voor mensen die met hun auto of motorfiets op vakantie willen in eigen land. Aan de kick-off wordt meegewerkt door enkele leden van de Historische Automobiel Club Cuylenborgh (HACC), die met hun oldtimer de start van de route opluisteren.

De start van de etappe Rivierenland van de Vestingstedenroute is tussen 10.00 een 10.30 uur. Het startsein wordt gegeven door KNAC-directeur Peter Staal.

Vestingsteden op de kaart
“Wij verbinden mobiel erfgoed met het culturele erfgoed, te weten onze vestingsteden”, laat Lenie Tabbernee weten namens de Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV), die de route samen met de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) ontwikkelde. “We stimuleren binnenlands toerisme, we brengen de verhalen van de vestingsteden onder de aandacht en zetten onze vestingsteden op de kaart. Daarnaast zorgt de route voor de onderlinge verbinding van de deelnemende vestingsteden.”

Nederland heeft veel toeristische fietsroutes en wandelroutes die er aan bijdragen dat erfgoed in Nederland zichtbaar is en beleefd wordt. Dat geldt veel minder voor toeristische autoroutes. Dat was één van de aanleidingen voor de VNV en de KNAC om de Vestingstedenroutes te gaan ontwikkelen.

Zuiderwaterlinieroute
Er zíjn al drie Vestingstedenroutes. De Zuiderwaterlinieroute was de eerste in een reeks waarmee de VNV en de KNAC de vestingsteden en al het moois daaromheen op de kaart willen zetten. Deze werd drie jaar geleden gepresenteerd. De Zuiderwaterlinie, die dwars door Brabant van Grave naar Bergen op Zoom loopt, is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland.

Vorig jaar werden zelfs twee Vestingstedenroutes gelanceerd; eentje in Utrecht en één in Zuid-Holland. De Utrechtse route loopt door onder meer de plaatsen IJsselstein, Montfoort en Nieuwersluis. Automobilisten kunnen op deze tocht de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie door de ogen van de Franse vijand bekijken.
Op de Zuid-Hollandse route gaan de deelnemers als het ware terug naar de tachtigjarige oorlog en ontdekken zij onder meer Gouda, Nieuwpoort, Gorinchem, Dordrecht en Brielle.

Routeboekje
De Rivierenland-route is de tweede van de Gelderse etappes. Etappe één voert automobilisten door de Achterhoek. De route is er in de vorm van een boekje, verkrijgbaar bij de VVV’s en TIP’s van de deelnemende steden. Zo ook, vanaf zaterdag 30 september 11.30 uur, bij het TIP in het Culemborgse stadhuis. Via de website vestingstedenroute.nl is het boekje te downloaden (digitale versie). Het is ook beschikbaar via MyRouteApp. Een gratis boekje bestellen kan via knac.nl.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden