Afbeelding
Foto: Etienne Hessels

Gemeente West Betuwe wil welzijn jeugd verbeteren

Algemeen 1.084 keer gelezen

WEST BETUWE • De coronapandemie raakt iedereen, zo ook de kinderen en jongeren in West Betuwe. Daar heeft de gemeente West Betuwe aandacht voor. 

Zij wil het welzijn van de jeugd verbeteren. Welzijn West Betuwe gaat dit en volgend schooljaar activiteiten organiseren bij scholen. Wethouder Govert van Bezooijen van onderwijs licht dit toe. 

“De afgelopen twee jaar is bij veel kinderen en jongeren een leervertraging ontstaan. Daar gaan we wat aan doen. We hebben van het Nationaal Programma Onderwijs budget ontvangen. Dat zetten we in voor diverse projecten in West Betuwe. We stellen aan Welzijn West Betuwe een budget van 200.000 euro beschikbaar. Daar organiseren zij allerlei activiteiten bij scholen voor. Dit wordt maatwerk per school en per leeftijd.” 

Achterstand

Het gaat om een achterstand van zowel de cognitieve als de sociaal-emotionele ontwikkeling. Het kunnen bewegen, sporten en eropuit gaan, was minder goed mogelijk. Ook was zorgondersteuning minder beschikbaar. Meer jeugd kreeg te maken met eenzame en sombere gevoelens. Dit heeft zijn weerslag op het gedrag, met ook negatieve gevolgen voor de ontwikkeling.

Om de tafel

Om deze achterstand te lijf te gaan, sprak de gemeente met schoolbesturen. “Voor een goede besteding van het budget, gingen we om de tafel met de schoolbesturen. Zij gaven aan waar behoefte aan is. Ook spraken we met Welzijn West Betuwe en anderen maatschappelijke partners. De focus ligt op het sociaal en emotioneel vlak. Naast activiteiten komt er extra inzet van schoolmaatschappelijk werk. Ook is er aandacht voor de taalontwikkeling,” licht Govert van Bezooijen toe.

Aan de slag

Welzijn West Betuwe gaat met scholen allerlei activiteiten organiseren. Buurtsportcoach Stijn Brokx en cultuurcoach Linda Maaskant gaan ermee aan de slag. Stijn vertelt: “Natuurlijk heb ik ideeën genoeg. Sport en spel zijn goed voor de ontwikkeling van kinderen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor kunst en cultuur. Graag komen we in contact met de scholen. Om samen te kijken wat het beste past. Ik ben in ieder geval enthousiast en sta in de startblokken.” Scholen in West Betuwe kunnen contact opnemen met Stijn van Welzijn West Betuwe via sbrokx@welzijnwestbetuwe.nl.

Nationaal Programma Onderwijs

Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) is er voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na corona. Dit programma stelt aan scholen en gemeenten geld beschikbaar. Dit is voor het verbeteren van de leerprestaties. Het is ook voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en het mentale evenwicht van kinderen. De mentale gezondheid en weerbaarheid van jeugd en jongeren is een grote zorg. Dit loopt als rode draad door het NPO.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden