• Helsdingen stond afgelopen weekeinde in het teken van topturnen.
• Helsdingen stond afgelopen weekeinde in het teken van topturnen. (Foto: Ramon Oost)

Vianen volop in de ban van topturnen

  •   278 keer gelezen   Sport

VIANEN • Gymnastiekvereniging DOS Vianen organiseerde afgelopen weekend het bondskampioenschap turnen dames, kwalificaties eredivisie en toestelfinales.

Dat deed DOS in samenwerking met de Koninklijke Nederlandsche Gymnastiek Unie (KNGU). De Viaanse vereniging had deze organisatie op zich genomen in het kader van het 100-jarig jubileum dat in september wordt gevierd.

Voorbereiding
Na een lange voorbereiding konden de ruim 350 turnsters, die uit alle delen van het land kwamen, en het publiek er niet omheen dat er in Sportcentrum Helsdingen een landelijke finale werd geturnd. De grote Nederlandse vlag wapperde hoog in de lucht aan een kraan van Nederhoff en ook binnen in de zaal was alles in stijl van rood/wit/blauw.

Ook vijf turnsters van DOS hadden zich voor deze finale gekwalificeerd. Een bijzonder moment voor de turnsters om voor het eigen thuispubliek in actie te komen. De spanning was dan ook van de gezichten af te lezen, maar er werden goede resultaten geboekt.

Een mooie twaalfde plaats voor Nynke Kampen bij de pupil 1, N3 - mede door een strak uitgevoerde vloeroefening.

Hoogste score
De hoogste score op brug bracht Liese Altorffer naar plaats zeven bij de jeugd N4. Bij de jeugd 3e divisie had DOS twee troeven in handen. Famke Vennema stevende op een podiumplaats af, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats.

Robin Schröder werd eervol twaalfde. Met een tiende plaats voor Danique Meijdam bij de senioren werd de eerste finaledag afgesloten. De prijsuitreikingen werden gedaan door de wethouders Tirtsa Kamstra en Cees Taal van de gemeente Vijfheerenlanden.

Topsport
De zondag stond in het teken van topsport turnen met kwalificatiewedstrijden van eredivisie turnsters en toestelfinales. De extra geplaatste tribunes in Helsdingen waren weer lekker gevuld en bij de toestelfinales in de middag werd het publiek enthousiast toen drie DOS-turnsters opnieuw in actie kwamen.

Zilver was er voor Nynke Kampen op het onderdeel vloer. Danique Meijdam en Liese Altorffer werden beiden zesde op het toestel brug.

Al met al beleefde Vianen een geweldig turnevenement dat mogelijk werd gemaakt door de inzet van de vele vrijwilligers van DOS, sponsoren en de samenwerking met Sportcentrum Helsdingen.

Regiokampioen
Niet alleen in Vianen kwam DOS in actie. In Amersfoort turnden acht turnsters hun regiofinale in de niveaus D1/D2. Voor de meisjes een heel belangrijke wedstrijd, want in Amersfoort stond kwalificatie voor het districtskampioenschap op het spel. Emily Keizer turnde een sterke wedstrijd bij de instap D1.

Op balk en vloer behaalde ze de hoogste scores. Keizer pakte het goud en werd uitgeroepen tot regiokampioen. Jill Geerlings turnde eveneens een goede balkoefening en greep de zilveren medaille.

Medailleoogst
Ook Karlijn Bergevoet en Fleur Doeve wisten zich bij de pupil 1, D2 te kwalificeren voor de districtsfinale.

De vijfde plaats van Bergevoet werd zelfs beloond met een medaille. Doeve werd zeer verdienstelijk achtste. De medailleoogst hield niet op voor DOS, want in de categorie pupil 2, D2 was er zelfs goud voor Lisa Nieboer en zilver voor Lieve Bruinenberg.

Kwalificatie
Teamgenootje Laure Raes werd in deze categorie twaalfde, maar ook deze klassering was genoeg voor kwalificatie. De wedstrijddag werd afgesloten met een zilveren medaille voor Valerie Arnold bij de jeugd D2.

Ook in Amersfoort behaalde DOS Vianen dus geweldige resultaten met maar liefst acht turnsters die het seizoen nog voortzetten met een districtskampioenschap.

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }