Afbeelding
Foto: Peter Verbeek

Pedicure Ria van Zal (71) stopt

Algemeen 1.309 keer gelezen

EVERDINGEN • Gedurende 35 jaar heeft pedicure Ria van Zal (71) duizenden voeten van jong en oud behandeld. Afgelopen zaterdag heeft ze, tijdens een drukke receptie in het dorpshuis dorpshuis 't Knooppunt, afscheid genomen van haar cliënten en patiënten. "Het gaat me wel aan mijn hart, maar ik val niet in een gat."

Ria van Zal zat voorheen in de gezinszorg, en destijds hoorde ook de algemene lichaamsverzorging tot het takenpakket. Ooit kwam ze in een gezin van drie kinderen en een reumatische moeder. Die laatste raadde haar aan om naar de voetverzorging te switchen.

"Ik heb eerst een half jaar in een schoenzaak gewerkt, en ben daarna voet- en schoenkundig pedicure geworden", vertelt Ria. "In 1982 ben ik een praktijk aan huis begonnen. Ik was een van de eersten in ons land met een certificatie. Nadien heb ik de opleiding voor medisch pedicure gevolgd. Dan ben je bevoegd om ook diabetische, reumatische en verwaarloosde voeten te verzorgen. Dat laatste komt nog steeds voor, vooral bij alleenstaande ouderen. Voeten zijn sowieso de meest verwaarloosde lichaamsdelen. Pas als ouderen zorg aan huis krijgen komt dat aan het daglicht en worden ze verwezen naar een pedicure."

Het duurde een jaar om bedrijf op poten te zetten, en daarna heeft Ria van Zal geleidelijk een bloeiende praktijk opgebouwd. Dat had veel te maken met haar disciplines. Ze slaagde ook voor de opleidingen tot kinder- en registerpodoloog, en tot zes jaar geleden maakte ze de correctiezooltjes nog zelf. "Van huisartsen uit de wijde omgeving kreeg ik verwijzingen van patiënten die meer voetzorg nodig hadden dan gebruikelijk. Ze kwamen tot uit Hilversum en Woudenberg. Het meest extreme dat ik heb meegemaakt was een ramshoornnagel: een nagel die van de ene teen in de andere was gegroeid. Dat was heel bizar, en dat ben ik daarna nooit meer tegengekomen."

In de Everdingse voetverzorgingspraktijk werden regelmatig jeugdigen behandeld. Volgens Ria van Zal lopen die vaak op verkeerd of te klein schoeisel, waardoor er te veel druk op de nagels komt te staan. Dat leidt tot ingroeiende nagels en dat gaat pijn doen. Nagels worden bovendien vaak verkeerd geknipt: rond in plaats van recht.

"Na mijn 65ste heb ik geen nieuwe cliënten meer aangenomen, en ben ik eigenlijk gaan afbouwen. Begin dit jaar heb ik besloten er definitief mee te stoppen. Toen ik een kwart eeuw in het vak zat heb ik een receptie gegeven, en tien jaar na datum was het een mooi moment om dat nogmaals te doen. Geweldig dat er zo veel mensen zijn geweest om afscheid te nemen." Ria van Zal vindt het niet makkelijk om afscheid te nemen, maar vervelen zal ze zich niet snel, verwacht ze. "Het gaat me wel aan mijn hart, maar ik val niet in een gat."

Peter Verbeek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden