Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Benschopse Gymnastiek Vereniging viert vijftigjarig jubileum

  •   138 keer gelezen   Sport

BENSCHOP • De Benschopse Gymnastiek Vereniging viert zaterdag 6 april in sporthal de Bosrand het vijftigjarig jubileum.

De gymnastiekvereniging in Benschop (BGV) telt anno 2019 zo'n zeventig leden, waarvan tweederde jeugdlid is.

"Het ledenaantal is langzaam dalende, maar daar hebben meer verenigingen mee te kampen", weet Kees van Doorn, die officieel penningmeester is, maar de laatste jaren eigenlijk in zijn eentje het hele bestuur vormt. "Inmiddels hebben zich twee nieuwe bestuursleden aangemeld, alleen de positie van voorzitter blijft vacant."

Overigens biedt de nieuwbouw in Benschop-Oost wat verlichting voor de kleine maar dappere gymvereniging. "Gelukkig blijven zich altijd nieuwe leden aandienen. Niet voor niets, want gymnastiek is een goede basis voor bewegen."

Kweekvijver
Nadeel is wel dat veel jeugdleden na de basisschoolperiode stoppen met turnen of overstappen naar een andere sport. Van Doorn: "Hierdoor is de kweekvijver voor de benodigde wedstrijdjuryleden en leiding bij de lessen klein, terwijl we deze hard nodig hebben. Die ontwikkeling baart wel zorgen, ook omdat we het vereniging verplicht zijn een jurylid te leveren tijdens wedstrijden. Anders krijgen we een boete. Ach, wie weet kunnen we tijdens de jubileumviering nieuwe belangstellenden werven. Het is hoe dan ook een uitdaging voor de toekomst."

De Benschopse Gymnastiek Vereniging werd op 1 april 1969 opgericht als onderdeel van sportvereniging Benschop. Kees van Doorn: "Het was het hoofd van de St. Victorschool, de heer Pastoors, die eind jaren 60 begon met het geven van gymles op het schoolplein. De lessen verhuisden al snel naar het in 1969 gereedgekomen dorpshuis van Benschop, waarin een gymzaal gevestigd was. Toen in december 1985 de nieuwe sporthal de Bosrand werd geopend, werd dit de thuisbasis voor BGV. Het was de tijd dat de patronen van de gympakjes van de leden thuis door de vrijwilligers werden getekend, geknipt en aan elkaar genaaid werden."

Ontbonden
Sportvereniging Benschop, waar naast de gymvereniging ook voetbal, volleybal, badminton, tafeltennis en kortstondig judo en basketbal toe behoorden, werd op 1 januari 1990 ontbonden.

De verschillende nog bestaande onderdelen hebben als zelfstandige verenigingen hun weg gevonden in Benschop, weet Van Doorn: "Dit was ook de periode dat de Benschopse Gymnastiek Vereniging zich aansloot bij de gymnastiekbond, de KNGU. BGV heeft, zoals het mooi in statuten staat omschreven, het doel 'gymnastiek in de ruimste zin van het woord te stimuleren en daardoor de volksgezondheid te bevorderen'. Door de jaren heen is het door bestuursleden, vrijwilligers en leiding gelukt om voor de jeugd van Benschop, maar ook voor de seniorenleden, een sportaanbod te leveren waar prestaties en recreatief bezig zijn hand in hand gaan."

Podium
Bij de wedstrijden stonden met grote regelmaat BGV-turnsters op het podium. "Als kleine vereniging met veelal minder trainingsuren dan de concurrentie hebben we mooie resultaten kunnen behalen", besluit een trotse Kees van Doorn.

De jubileumviering van BGV vindt zaterdag 6 april plaats in sporthal de Bosrand. Oud-bestuursleden, -trainers, -leden als uiteraard ook de huidige leden zijn welkom om vanaf 15.00 uur het feest mee te vieren. Er worden demonstraties gegeven, waarna er een receptie is in de kantine. 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK