Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Groeiende aandacht voor Lumiar

  •   40 keer gelezen

VIANEN • In haar eerste jaar maakt Lumiar, de basisschool voor democratisch onderwijs in Vianen, een flinke groei door. In mei ging de school van start met zeven leerlingen, voor komend schooljaar zijn al acht nieuwe kinderen aangemeld. 

“Over een jaar mikken we op 20 leerlingen”, zegt oprichter Seth van der Meer. Zaterdag is het tijdens de derde open dag opnieuw gezellig druk in het fraaie pand aan de Langendijk. Pakweg 25 ouders nemen een kijkje in de school en maken een praatje met de leerkrachten, terwijl hun kinderen aan de slag gaan met puzzels of in het zonnetje lekker met de waterbak kliederen.

Ideaal

“We zijn dit voorjaar gestart in een bijgebouw van een woning, maar dit pand is ideaal. In de jaren zeventig werd hier ook al onderwijs gegeven, de afgelopen periode werd het gebruikt als kantoor. Het pand bevat prachtige ruimtes die uitstekend geschikt zijn voor onderwijs.”

Enig minpuntje is dat het speelplaatsje aan de krappe kant is. “Maar dat is geen probleem. We gaan veel naar buiten met de kinderen, naar de Lekdijk of de uiterwaarden.”

Kindgericht

Lumiar biedt haar leerlingen een omgeving waar kindgericht aan hun ontwikkeling wordt gewerkt. Uitgangspunt is dat ze in hun eigen tempo de kerndoelen van het primair onderwijs bereiken en daarna moeiteloos doorstromen naar het ‘gewone’ vervolgonderwijs.

Benieuwd

“Ik heb de oprichting van de school gevolgd”, vertelt Fiona Langerak uit IJsselstein. Samen met Owen (5) is ze naar de open dag gekomen. “Hij zit nu in IJsselstein op school en dat bevalt prima, maar ik ben benieuwd naar deze school. We laten ons goed informeren en zien dan wel verder.”

De inwoonster van IJsselstein staat achter het uitgangspunt van Lumiar dat de docent niet alleen bepaalt wat er gedaan wordt. “Het kind kiest ook zelf wat en wanneer hij wil leren. Dat vind ik belangrijk. In ieder geval vermaakt Owen zich kostelijk. Hij is direct met lego gaan spelen.”

Vooroordelen

Petula Prudencia uit Nieuwegein neemt met Kyrano (bijna drie) een kijkje. “Hij zit nu op kinderdagverblijf Duimelotje in Vianen. Het duurt nog een jaar voor hij hier terecht kan, maar we willen ons goed voorbereiden. Mijn man en ik hebben op een reguliere school gezeten. Dat was geen succesverhaal."

"We werden geconfronteerd met vooroordelen, maar ook de invulling van de lessen beviel niet. Kyrano is een mix van ons beiden, dus we oriënteren ons breed. Deze school voelt goed en Kyrano vermaakt zich vanmiddag opperbest. Hij heeft het prima naar zijn zin.”

Bewust

Volgens Seth van der Meer komen de leerlingen uit Vianen en nabije omgeving, zoals Nieuwegein en Houten. “Ouders kiezen voor onze school, omdat ze niet tevreden zijn over het reguliere onderwijs of omdat ze heel bewust voor deze manier van opvoeden kiezen.”

Jonathan die al een paar maanden op school zit, vertelt op een filmpje zijn ervaringen. “Je mag hier zelf kiezen wat je gaat doen. Eigenlijk leren we hier dingen zonder dat je het zelf merkt.”

De ‘oogst’ van zaterdag: drie kinderen die op Lumiar gaan ‘meelopen’ en een gift van zevenduizend euro van een sympathisant ter ondersteuning van het onderwijs. 

Komende donderdag 27 augustus om 20:00 uur staat de laatste open dag op de agenda. 

André Bijl

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK