• Duiven op het trapveldje voor het raadhuis in Krimpen aan den IJssel.
• Duiven op het trapveldje voor het raadhuis in Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Voerverbod moet duivenoverlast Krimpen tegengaan

Algemeen 2.495 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Om de overlast van duiven tegen te gaan voert de gemeente Krimpen aan den IJssel binnenkort een voerverbod in. Daarnaast gaat een gespecialiseerd bedrijf een vangactie houden.   

Al jaren zorgt een grote groep duiven voor problemen in het centrum van het dorp. Ze fladderen rond en landen op daken van hoge gebouwen in de omgeving, zoals het raadhuis, het oude postkantoor en de IJsseltoren. In die laatste flat hebben bewoners last van bevuilde balkons, ondergepoept wasgoed en tuinmeubilair. Yvonne Smits kan erover meepraten. Zij woont al sinds 1978 in een appartement op de zesde verdieping en zag het probleem verergeren. "In het begin was er niets aan de hand, maar toen die vrouw een jaar of tien geleden dagelijks de duiven begon te voeren, nam hun aantal enorm toe." 

Vangactie
Die vrouw staat in Krimpen aan den IJssel bekend als het 'duivenvrouwtje'. Twee jaar geleden verzocht toenmalig wethouder Marco Oosterwijk haar om te stoppen met voeren toen ze voor het raadhuis een vangactie verstoorde. Het verzoek bleek aan dovemansoren gericht: ze bleef dagelijks de duiven voeren op het trapveldje. En dat doet ze tot op de dag van vandaag, tot ergernis van Smits en haar medebewoners. "Het loopt echt de spuigaten uit. Iedereen in onze flat heeft er last van." Of het voerverbod iets gaat helpen? "Ik hoop het, maar dan moet de gemeente wel handhaven." 

Het gemeentebestuur verklaart dat de populatie duiven 'van een niet-natuurlijke grote omvang' is en de uitwerpselen veel schade veroorzaken aan gebouwen in het centrum. Het gaat onder meer om verstopte afvoeren, bevuilde galerijen, vervuilde ventilatie-installaties en niet renderende zonnepanelen. Ook wijst het college op het risico voor de volksgezondheid. Duiven dragen vaak ziekteverwekkers bij zich, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Mensen kunnen letterlijk ziek worden als ze in aanraking komen met de vogels.    

Een medebewoner van Smits ondervond dat laatste aan den lijve. "Toen we na een weekje vakantie thuis kwamen, vond m'n vrouw een nest met twee eieren op ons balkon", vertelt een man die liever niet met zijn naam in de krant wil. "Ze ruimde de boel op, maar niet veel later zat haar hele arm onder de uitslag." 

Roofvogel
Het voerverbod moet nu een einde maken aan de groei van het aantal duiven. Om de huidige groep uit te dunnen, houdt een gespecialiseerd bedrijf een vangactie. Een roofvogel moet de duiven in speciale vangkooien jagen die op hoge gebouwen in de omgeving worden geplaatst. Wat er met de gevangen duiven gebeurt, is niet duidelijk. Smits hoopt niet dat ze elders worden vrijgelaten, "want dan vliegen ze binnen de kortste keren hier weer rond." Desondanks is ze blij met de aandacht voor het duivenprobleem. Vooral omdat er plannen klaarliggen op de flat op te knappen. "We willen de gevels opknappen en isoleren. Het zou fijn zijn als die nog even schoon blijven."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden