Afbeelding

Verzet tegen aanpak duivenoverlast

Algemeen 173 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Door met haar paraplu te zwaaien wist Marianne de Haij woensdag te voorkomen dat honderden duiven met netten zouden worden gevangen. 

De duiven, die in het dorpscentrum van Krimpen aan den IJssel vliegen, zorgen al jaren voor overlast in de omgeving. “Omwonenden klagen vooral over duivenpoep”, zegt gemeentewoordvoerder Michiel Groeneveld. “Soms zit het hele balkon eronder. De was ophangen gaat vaak niet meer.”

Groeneveld zegt dat de gemeente iets moet doen om de overlast te verminderen. “Er vliegen nu ruim 300 duiven in het centrum. Dat is echt veel te veel voor zo’n klein gebied.”

Het aantal duiven is gegroeid door het dagelijkse voeren van Marianne de Haij, die bekend staat als het ‘duivenvrouwtje’ van Krimpen aan den IJssel. Wethouder Marco Oosterwijk sprak haar meermaals en vroeg De Haij om op te houden met het voeren. Zonder resultaat.

De gemeente heeft nu faunabeheer ingeschakeld om de duiven te vangen en te doden. Tot ergernis van De Haij. “De wethouder begrijpt best dat mevrouw hart heeft voor de dieren, maar we kunnen niet alleen met haar gevoelens rekening houden”, zegt Groeneveld. “We moeten het algemeen belang dienen.”

Oud vuil 

Medewerkers van de dienst strooiden woensdagochtend voer op het trapveldje bij het gemeentehuis, met de bedoeling daarmee de duiven te lokken. Eenmaal op de grond zouden ze  een net over de groep duiven schieten.”

De Haij stak daar echter een stokje voor en joeg de duiven telkens weg. Die bleven hoog in de lucht cirkelen. “Ik laat niet gebeuren dat ze als oud vuil worden behandeld, mishandeld en de dood vinden terwijl er alternatieven mogelijk zijn”, liet ze aan een verslaggever van RTV Rijnmond weten.

Groeneveld zegt dat de gemeente heeft gekeken naar alternatieve methoden, zoals het plaatsen van kalkeieren in nesten,“maar die zijn allemaal voor de langere termijn. Daar willen we best over nadenken, maar dit is een acuut probleem dat we snel op moeten lossen.” De gemeente laat faunabeheer binnenkort opnieuw komen om de duiven alsnog te vangen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden