• Hoogheemraad Dorenda Gerts en wethouder Marco Oosterwijk zetten zaterdag een heester in de grond. Dit als onderdeel van de actie Greencard.
• Hoogheemraad Dorenda Gerts en wethouder Marco Oosterwijk zetten zaterdag een heester in de grond. Dit als onderdeel van de actie Greencard. Foto: wijntjesfotografie.nl

Bewoners Krimpen verlenen 'asiel' aan heester

Algemeen 731 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Tuinen moeten groener. Met deze boodschap trokken leden van de werkgroep Steenbreek zaterdag door de Doornenbuurt en Schilderswijk in Krimpen aan den IJssel.

De dag ging van start met een symbolische handeling: het planten van een heester in de voortuin van een woning aan de Meidoornhof. Hoogheemraad Dorenda Gerts en wethouder Marco Oosterwijk waren uitgenodigd om deze handeling te verrichten.

Eind mei kregen vijftig huiseigenaren met een betegelde voortuin in deze buurt een greencard in de bus, met de vraag of bewoners 'asiel' wilden verlenen aan een heester. "Uiteindelijk wilden bewoners van tien huizen wel een paar tegens uit hun tuin halen voor een heester", vertelt Jacqueline Veltman van de werkgroep Steenbreek.

Hoosbuien
Na de opening belden de werkgroepleden aan bij de bewoners die niet hadden gereageerd. Dit om het gesprek aan te gaan en hen te wijzen op de voordelen van een groene tuin. Volgens Veltman liggen er nu te vaak stenen in. Dat zorgt voor wateroverlast bij hoosbuien. En meer tegels betekent minder platjes, minder biodiversiteit en minder gezonde lucht. "Bovendien heb je in een versteende tuin sneller last van hittestress. Op zomerse dagen is het al gauw vijf graden warmer."

Toch is een betegelde tuin dé trend als het om tuinen gaat. Veltman: "Het idee leeft dat een tuin met tegels minder onderhoud vergt. Dat is een misvatting. Tussen die tegels groeit veel onkruid. Je bent lang bezig om dat te verwijderen. Aan een border vol planten heb je minder werk." Tv-programma's over tuinen doen vaak ook een duit in het zakje. "Leg een groot terras aan zodat je buiten kun eten met je vrienden. Flauwekul natuurlijk."

Lange adem
Na de verkiezing van Krimpen tot 'groenste gemeente van Nederland' nam Veltman het initiatief om een werkgroep op te richten. Aanleiding was de start van Operatie Steenbreek, de landelijke campagne om bewoners te enthousiasmeren hun tuin te vergroenen. Inmiddels heeft de werkgroep al aardig wat acties opgezet in Krimpen aan den IJssel. Met wisselend succes. "Het is een project van de lange adem", zegt Veltman. "Ik vergelijk het altijd maar met de strijd tegen roken. Dat vonden mensen in het begin ook maar onzin, maar werpt nu ook z'n vruchten af. Steeds minder mensen roken."

Veltman blijft daarom de voordelen van een groene tuin benadrukken. Dat is nodig, "want we zijn het contact met de natuur toch wel een beetje kwijtgeraakt. En doordat er steeds minder aandacht is voor biologie op school is onze kennis aan 't verdwijnen. Veel mensen weten niet eens het verschil tussen een els en een es."

www.steenbreekkrimpenaandenijssel.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden