• Het Zilvermuseum in Schoonhoven.
• Het Zilvermuseum in Schoonhoven. Foto: Wikipedia

Ad Struijs: ‘Financiële situatie Zilvermuseum penibel’

Algemeen 1.207 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Wat Pro Krimpenerwaard betreft moet de onderste steen boven komen over de 'penibele financiële situatie' van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.

Fractievoorzitter Ad Struijs is blij dat in de gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag de geheimhouding over de situatie en toekomst van het Zilvermuseum in Schoonhoven is opgeheven is, maar zegt op http://www.prokrimpenerwaard.nl nu meer duidelijkheid te willen: 'Het museum draaide, volgens een extern onderzoek, al vanaf 2012 met een negatieve exploitatie van 33.000 euro. Dit bedrag liep verder op, met name door toedoen van het bestuur en de directeur. Het salaris van de directeur werd met 26.000 euro verhoogd, evenals andere salarissen, en er werd een office manager aangesteld. Dat was voor dit kleine museum onverantwoord. In totaal nam de negatieve exploitatie met 114.000 euro toe'. 

Volgens Struijs werden de financiële gaten gedicht uit de twee verkregen legaten van het museum.  'Maar de bodem is nu in zicht. De schulden/salarissen kunnen niet meer worden betaald. De directeur en het bestuur wisten dat dit kleine museum een bescheiden jaarlijkse exploitatiesubsidie had. De gemeente betaalt aan directe en indirecte subsidies jaarlijks  al ruim 150.000 tot 200.000 euro. Als dat een gegeven is, moet je de personeelslasten niet met 114.000 euro per jaar verhogen en daarmee het museum ten gronde richten'. 

Struijs vindt dat de gemeente had moeten ingrijpen. 'De gemeente had hiervan kunnen weten via de jaarstukken en subsidiebeleid, maar deed niets. Al in 2017 heeft de gemeente een extra donatie van 25.000 euro aan het museum geschonken. Het aantal bezoekers blijft onveranderd steken op 20.000 en slechts 10% komt uit de gemeente. Lokaal draagvlak ontbreekt'. 

Pro Krimpenerwaard wil meer inzicht in de financiële cijfers: 'Het museum heeft een negatief vermogen opgebouwd van 578.000 euro. Pro Krimpenerwaard is al maanden bezig om de financiële stukken vanaf 2015 te krijgen. Zonder resultaat. Zelfs de jaarrekening wordt tot op heden niet  aan de raad toegezonden. Inzage in de fondswerving en bezoekersaantallen vanaf 2015 hebben we niet gekregen. Zonder die informatie kan niet inhoudelijk over de penibele financiële positie van het museum worden gesproken'.  

De politieke partij meldt het belang van het museum te beseffen. 'Het Nederlands Zilvermuseum is van cultureel, recreatief en toeristisch belang voor de gemeente en in het bijzonder Schoonhoven. Maar tegen welke prijs?'

(later meer)
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden