• Paul de Vries bij de vitrines met werk door de jaren heen.
• Paul de Vries bij de vitrines met werk door de jaren heen. Foto: Robert van der Hek

Paul de Vries trots op solotentoonstelling in Nederlands Zilvermuseum

Algemeen 686 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Met een solotentoonstelling in het Nederlands Zilvermuseum én een nieuwe galerie/werkruimte in Schoonhoven ziet het leven voor Paul de Vries er een stuk zonniger uit dan enkele maanden geleden. Toen moest de zilversmid noodgedwongen de watertoren verlaten, in welk Schoonhovens monument hij sinds 1996 werkzaam was.

De Vries terugblikkend: "Het was wel de reden om aan te kloppen bij directeur Marcel Teheux, met de vraag of het Zilvermuseum wellicht een vitrine wilde inrichten met werk dat ik nog in de watertoren had staan. Daaruit kwam het idee van een solotentoonstelling, iets waar ik heel trots op ben. Het is de eerste keer dat een oud-Vakschoolleerling een eigen expositie heeft in het Zilvermuseum."

Eettafel
Het werk van De Vries is tot 1 juli te vinden op de tweede etage, achter de rijk gedekte eettafel van het Franse zilverhuis Christofle, ter ere van het 40-jarig jubileum van het Nederlands Zilvermuseum. In meerdere vitrines is het werk van de zilversmid te zien: van zijn in 1998 vervaardigde bonbonnière tot een kandelaar die hij vorig jaar maakte voor kunstbeurs PAN Amsterdam en die recent een koper vond.

"En dan moet ik zo iemand bellen met de vraag of hij zijn zojuist aangekochte kandelaar wil afstaan voor mijn expositie", zegt De Vries lachend. "Maar dat was geen probleem. Mensen zijn toch ook wel trots dat hun bezit onderdeel uitmaakt van een expositie."

Hamerslagen
De creaties, waarvan het grootste deel in bruikleen, zijn dankzij heel wat hamerslagen op het kostbare edelmateriaal tot stand gekomen. Ze kenmerken zich door elegantie en sierlijke vormen. "Onbewust is er in de 22 jaar die ik in Schoonhoven werk een oeuvre gegroeid. In deze tentoonstelling is de ontwikkeling van mijn stijl te zien. De strakke vormen van het begin zijn langzaamaan organischer geworden, waarbij de afwerking veelzijdiger is."

Werkte De Vries in zijn beginperiode een idee nog uit in een gedetailleerde tekening, tegenwoordig gebruikt hij slechts een schets als basis. "Mede dankzij mijn ervaring gaat het nu meer op gevoel."

Of hij een kunstenaar is dan wel zilversmid laat hij in het midden. "Dat moeten anderen maar beoordelen. Misschien ben ik wel een verhalenverteller in zilver. Ik wil hoe dan ook mijn creatieve ei in mijn werk kwijt en me niet alleen bezighouden met opdrachten. Ook maak ik graag objecten die naast decoratie vooral gebruiksvoorwerp zijn. Een servies bijvoorbeeld of theekan." Vermeldenswaard is de geëxposeerde champagnekoeler voor vijf flessen. Gemaakt in opdracht van een verzamelaar en vervaardigd uit vier kilo zilver.

Popelen
Paul de Vries werkt sinds zijn vertrek uit de watertoren vanuit Leidschendam, waar hij ook workshops geeft. Maar zoals het er nu naar uitziet is hij binnenkort weer in Schoonhoven werkzaam. "Een zilversmid hoort toch in de zilverstad?", zegt hij. "Ik ben in vergaande onderhandeling met de gemeente over de aankoop van een pand in Schoonhoven, van waaruit ik ga werken en wonen. Daar zijn we volgens mij bijna uit, dus binnenkort kan ik bekendmaken welk pand het precies is. Ik kijk er naar uit en sta daarbij te popelen om weer volop aan de slag te gaan. Ik wil nieuw werk maken voor PAN Amsterdam en er liggen nog enkele opdrachten te wachten."

Op de zaterdagmiddagen 2 en 16 juni is Paul de Vries in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven aanwezig om zijn werk toe te lichten.

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden