• Zilversmid Paul de Vries aan het werk in de watertoren.
• Zilversmid Paul de Vries aan het werk in de watertoren. Foto: Robert van der Hek
video

Zilversmid Paul de Vries verlaat watertoren en (wellicht) Zilverstad Schoonhoven

Algemeen Het Kontakt-video 2.538 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De verhuisdozen staan klaar. Eind deze maand trekt zilversmid Paul de Vries de deur van de watertoren definitief achter zich dicht.

De eigenaar, Vereniging Hendrick de Keyser, wil het karakteristieke monument ombouwen tot woonhuis en overnachtingsmogelijkheid.

Blik verruimen
"Ik vertrek met pijn in het hart", zegt De Vries terugblikkend op de ruim twintig jaar waarin hij met zijn collega's naam maakte vanuit de sierlijke watertoren.

Het is zelfs de vraag of De Vries, inmiddels nog de enige zilversmid in de watertoren, behouden blijft voor de Zilverstad. "Het lijkt erop dat ik mijn blik moet verruimen. De gemeente heeft me wel een alternatief te koop aangeboden in Schoonhoven, maar daar komen we vooralsnog niet uit. Ik heb naar mijn idee flink water bij de wijn gedaan om het verschil te overbruggen, maar de gemeente doet geen handreiking."

De Vries maakt naam met zijn creaties op de scheidslijn tussen gebruiksvoorwerpen en kunst. Zilversmid is en blijft echter een lastig beroep om je boterham mee te verdienen, stelt hij: "Het is een nichemarkt. Mensen zien mijn werk soms op mijn website, maar schrikken van de prijs. Met een zilveren kandelaar, om maar wat te noemen, ben ik enkele weken bezig. Arbeid is duur."

Via beurzen, en dan met name PAN Amsterdam, komt De Vries aan zijn klanten. "Ik moet het niet van de Amerikaanse toeristen dan wel binnenlopende fietsers of wandelaars in Schoonhoven hebben."

Missen
Nu zou het zomaar kunnen dat de gerenommeerde zilversmid zijn biezen pakt naar elders. Rotterdam, Den Haag, maar vooral Den Bosch noemt De Vries, zelf geboren Brabander, als mogelijke opties. "Ik zou het liefst in Schoonhoven blijven. Een zilversmid hoort toch in de Zilverstad? Maar voor mijn gevoel komt de liefde van één kant. Jammer, maar dan trek ik mijn eigen plan."

Hij zal de watertoren hoe dan ook missen. "Hier zijn zoveel mooie dingen op zilvergebied gebeurd. Het was ook de laatste mogelijkheid voor zilversmeden om hun werk op commerciële basis tentoon te stellen in Schoonhoven."

Monument en bed
Vereniging Hendrick de Keyser bevestigt de plannen die het met de watertoren heeft. "Net als veel andere monumenten in Nederland die we in bezit hebben, willen we er een 'monument en bed' van maken, zeg maar een bed and breakfast, maar dan zonder ontbijt. Daarnaast willen we een woon- en werkruimte in de toren creëren", aldus Frank Lieuw namens de vereniging 'tot behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen en interieurs in Nederland'.

Lieuw stelt dat De Vries wat hem betreft best in de toren had mogen blijven. "Graag zelfs, maar we kwamen er met hem niet uit." (De Vries bestrijdt dat hij een aanbod heeft gehad, red.).

Overigens dient de gemeente nog wel medewerking te verlenen aan de plannen tot 'woon-, werk- en logiestoren'. Lieuw is positief gestemd. "De onderhandelingen zijn in een vergevorderd stadium."

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
NOM-wijk Krimpen a/d IJssel: toekomstgericht wonen in groene buurt Nieuws 6 mei, 13:57
• Het team van Autobedrijf Broere in de werkplaats.
Peugeot terug in Krimpen aan den IJssel Zakelijk 6 mei, 13:42
Arie en Alie den Otter: trots op Arie's lintje.
Arie den Otter koninklijk onderscheiden voor vrijwillige inzet: 'Ik vind het leuk om mensen blij te zien' Nieuws 6 mei, 11:17

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden