Afbeelding

Aanvraag subsidie stagneert: Historisch Tijdschrift Krimpenerwaard ter ziele

Algemeen 704 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Al na één digitale uitgave is het Historisch Tijdschrift Krimpenerwaard (HTK) ter ziele. 

Door het ontbreken van gemeentelijke subsidie en trage behandeling van de aanvraag is het bestuur genoodzaakt te stoppen met de verspreiding. In een brief aan de gemeente Krimpenerwaard verwijten Groothuis, Hoogendijk, Kappers en Mentink het college van B en W 'onbehoorlijk bestuur'.

Het digitale tijdschrift was de beoogde opvolger van de geprinte versie van de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard (HEK). Het bestuur meende dat er draagvlak voor was, omdat het gemeentebestuur bij het vaststellen van de Erfgoednota ruimte wilde creëren voor 'emotionele binding en identiteitsgevoel' bij de inwoners van het poldergebied. Een historisch platform paste daar naadloos bij. Een beleidsmedewerkster van de afdeling Monumenten gaf op 2 oktober 2017 aan dat B&W voor drie jaar (2017-2019) een totaalbedrag van 10.500 euro wilde bijdragen aan het HTK.

'Daarna werd het stil', schrijft het bestuur. Op 20 februari 2018 meldde een medewerkster dat de subsidiebeschikking ter ondertekening klaar lag. In april maakte de afdeling Monumenten bekend dat er stagnatie was opgetreden vanwege intern overleg over het subsidieplafond en op 12 mei meldde een nieuwe medewerker dat de beschikking uitbleef vanwege het ontbreken van een gemeentelijke subsidieverordening inzake het erfgoedbeleid. 'Dat laatste was al bekend bij het indienen van de aanvraag', stelt het bestuur van het HTK. 'Maar dat wist de nieuwkomer niet'.

Door alle stagnatie en het uitblijven van een financiële bijdrage haakten schrijvers af en bleven de 900 abonnees – onder wie burgemeester Roel Cazemier – verstoken van nummer 2. Inmiddels heeft het bestuur de stekker er uit getrokken. 'We zaten klem. We konden geen vervangers vinden voor degenen, die hun medewerking beëindigden. Daarom is de subsidieaanvraag niet meer opportuun. We vonden het wel gepast om de gemeenteraad van de gang van zaken op de hoogte te brengen.'

De gemeente Krimpenerwaard kon nog niet reageren.

Pieter van der Laan 
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden